Linkovi

Zaljubljenost - poput uživanja u čokoladi (2/1/04) - 2004-01-01


Nova studija skeniranja ljudskog mozga pokazuje da početna moždana aktivnost u zaljubljenih osoba uključuje centre za motivaciju i nagrađivanje, a ne emocije.

Rani stadiji ljubavne veze razbuđuju aktivnost u područjima mozga bogatim neurotransmiterom dopaminom, koja su ranija istraživanja definirala kao centre za motivaciju i nagrađivanje. Što je intenzivnija ljubavna veza, to je aktivnost tih područja veća.

Područja mozga koja su povezana s emocijama, poput inzularnog područja moždane kore, te dijelova prednjeg cingularnog korteksa, ne aktiviraju se sve do zrelijih stadija ljubavne veze, kaže Helen Fisher, antropološkinja sa Sveučilišta Rutgers, u New Jerseyu.

Dr. Fisher je, zajedno sa svojim kolegama, proučavala sedam muškaraca i deset žena koji su bili, po vlastitom mišljenju, 'ludo zaljubljeni'. Kod njih je ustanovljeno da, što je ljubavna veza mlađa i 'vatrenija', to je više mozak usredotočen na planiranje i pridobivanje ugode i nagrade. Aktivnost pritom pokazuju ponajviše ona ista područja koja se aktiviraju pri, recimo, uživanju u jedenju čokolade.

U ranim fazama ljubavne veze, u mozgu se uočavaju i obrasci aktivnosti koji podsjećaju na mentalni poremećaj opsesivno-kompulzivnog ponašanja. Takvi su obrasci u bliskoj korelaciji s trajanjem ljubavne veze, odnosno kada ona uđe u stadij emocionalne veze, ti obrasci aktivnosti jenjavaju.

Zaljubljeni muškarci i žene pokazuju različitu moždanu aktivnost, pokazala je ista studija. Žene pokazuju jaču aktivnost centara za emocije znatno ranije tijekom veze, a, uz to, uočava se i jaka aktivnost centara za pamćenje. Kako je pojasnio jedan od autora studije, 'kao da pretražuju po sjećanju za svim svojim iskustvima s osobom u koju su zaljubljene'.

Kod muškaraca, kažu znanstvenici, ljubav više naliči na pohotu, s istaknutom dodatnom moždanom aktivnošću u vidnim centrima koji posreduju pri seksualnom uzbuđenju.

XS
SM
MD
LG