Linkovi

'Srbija pred teškim izazovom' - izborne rezultate komentiraju američki stručnjaci za Balkan (31/12/03) - 2003-12-30


Rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji za Glas Amerike komentiraju tri američka stručnjaka za Balkan: izaslanik predsjednika Billa Clintona za Balkan, James O’Brien, direktor Inicijative za Balkan pri Američkom institutu za mir, Daniel Serwer i direktorica Koalicije za međunarodnu pravdu, Ninu Bang-Jensen.

O'Brien: Zabrinjava što se još uvijek zastupaju platforme iz devedesetih

James O’Brien ističe pozitivnu stranu izbornih rezultata - činjenicu da je više od 50 posto birača glasovalo za pro-demokratsku opciju. To se dogodilo bez obzira na teške ekonomske prilike u zemlji, na ubojstvo proreformskog premijera Srbije Zorana Điniđića, na niz političkih skandala i činjenicu da je svijet u velikoj mjeri prestao poklanjati pažnju jugoistoku Europe – kaže ovaj bivši visoki dužnosnik Bijele kuće i Državnog tajništva.

James O’Brien smatra da radikali – koji su osvojili najviše glasova - neće osnovati vladu. On predviđa osnivanje proreformske vlade, ali upozorava na dugoročne posljedice mogućeg zastoja u provedbi reformi:

“Političko čelništvo zemlje očekuje vrlo težak ispit. Stranke se razilaze u načinu na koji treba nastaviti sa reformama. Samo je mali broj političkih lidera pokazao iskrenu predanost reformama, posebno u gospodarstvu. Ključno će biti sljedeće - tko će biti u stanju pokrenuti one najbitnije ekonomske promjene. Osobno, vrlo me zabrinjava što političari u Srbiji još uvek zastupaju političke platforme iz devedesetih godina. Pravo vodstvo Srbije bit će samo ono koje će znati rješavati tekuće, sadašnje probleme – umjesto da se bavi političkim bitkama koje su već završene. Zastoj reformi bi izazvao izuzetno nepovoljne posljedice. Ostale zemlje regije napreduju k europskim integracijama. Nitko više neće čekati na Srbiju.“

Serwer: Europa će biti blaža, Amerika oštrija

S tom se ocjenom slaže Daniel Serwer, direktor Inicijative za Balkan u američkom Institutu za mir: “Tako snažna nazočnost radikala u parlamentu može samo otežati provedbu reformi. Mnogo toga bi moglo biti rješeno većim jedinstvom pro-reformskih frakcija. No, problem je što neki, posebno u Koštuničinoj stranci, smatraju da reforme treba usporiti, a ne ubrzati. Novi odnos snaga mogao bi također otežati opstanak državne zajednice Crne Gore i Srbije, kao i dijalog između Prištine i Beograda. Možda će biti i negativnih posljedica u odnosima sa susjednim zemljama, zapadnom Europom i Sjedinjenim Državama. Europska unija će vjerojatno biti mekša prema post-izbornoj Srbiji nego Sjedinjene Države. Međutim, mogu jamčiti da u Srbiju, u kojoj 35 posto birača glasa za stranke čije izborne liste vode haaški optuženici, nijedan razuman poslovni čovjek sa Zapada neće željeti investirati svoj novac.“

Bang-Jensen: Miloševićevi i Šešeljevi glasači pokazali su da uopće ne razumiju događaje iz nedavne prošlosti

Nina Bang Jensen, izvršna direktorica Koalicije za međunarodnu pravdu, komentira izborne rezultate sa stajališta Haaškog tribunala. Oni koji su glasali za Miloševića i Šešelja – kaže Nina Bang-Jensen - iskazuju nepoznavanje biti i svrhe haaškog Tribunala. “Svojim glasom oni poručuju da su siti Haaga - time u stvari pokazuju da ne razumiju događaje iz nedavne prošlosti, niti shvaćaju rad i ulogu Tribunala. Inače, suradnja između Tribunala i Beograda je u posljednje vrijeme sve slabija, što šteti građanima Srbije, jer pogoršava odnose sa međunarodnom zajednicom. Pogotovo me je razočarao izbor Miloševića za člana parlamenta. Čudi me da itko može imati poverenja u čovjeka koji je Srbiji priredio tako veliku štetu.”

XS
SM
MD
LG