Linkovi

Masovne grobnice u Iraku (30/12/03) - 2003-12-30


Privremene koalicijske vlasti u Iraku i privremeno iračko Ministarstvo za ljudska prava vode proces identificiranja posmrtnih ostataka žrtava režima Saddama Husseina. Dokazi zločina prikupljaju se za buduće podizanje optužnica. Režim Saddama Husseina ubio je, kako se vjeruje, više od milijun Iračana. Pronađeno je više od 250 tisuća masovnih grobnica. Samo na jednoj takvoj lokaciji pokopano je i do 180 tisuća Iračana ubijenih 1988. godine, tijekom kampanje Anfal protiv iračkih Kurda.

Tisuće drugih Iračana, uključujući Arape koji su živjeli između rijeka Eufrata i Tigrisa, muslimane šiite i studente koji su sudjelovali u pobunama protiv režima, možda se također nalaze u masovnim grobnicama. No hvatanje Saddama Husseina daje Iračanima nadu u bolju budućnost i oni izražavaju svoju radost zbog toga. Iračanka Shaima Qasim kaže jednom novinaru: “Uvijek sam nosila crno. Sad želim nositi razne boje”. Issan Fadil, vlasnik jednog restorana u Bagdadu izjavio je: “Sretni smo da opresor više nije na slobodi”, a Ali Mohammed iz Kirkuka kaže: “Božja pravda je pobjedila”. Kako je rekao predsjednik George Bush, hvatanje Saddama Husseina predstavlja kraj za sve one koji su zlostavljali i ubijali u njegovo ime.

"Za većinu iračkih građana koji žele živjeti kao slobodni muškarci i žene, ovaj događaj predstavlja dodatno jamstvo da su sobe za mučenja i tajna policija zauvijek otišli”

Iračani trenutno rade na centraliziranju informacija o nestalim osobama te dogovaraju načine podizanja optužnica prema počiniteljima zločina protiv čovječnosti.

XS
SM
MD
LG