Linkovi

EU savjetuje srpskoj demokratskoj opciji da što brže sastavi vladu (29/12/03) - 2003-12-29


Pozdravljajući "poštene izbore sprovedene bez incidenata", Europska je unija naglasila značaj činjenice da srpska demokratska opcija što prije formira vladu s jasnim europskim perspektivama.

Izbori u Srbiji s dostatnim odazivom nakon tri runde neuspjelih pokušaja na predsjedničkim, k tome provedeni mirno, pošteno i bez incidenata, pohvaljeni su u Europskoj Uniji.

Visoki izaslanik za vanjsku i sigurnosnu politku Javier Solana je u posebnom priopćenju ovu atmosferu oslikao dobrodošlim znakom konsolidacije demokracije u Srbiji pogotovo u svjetlu sadašnje teške tranzicije. Iako službeni rezultati nisu poznati, Solana je u ime EU pozdravio činjenicu da su demokratske stranke ipak osvojile većinu tako da je njegova pohvala prvenstveno poticaj ovim partijama da se što prije udruže u blok suprotstavljen, kako kaže priopćenje, "esktremističkim nacionalističkim snagama".

"Uvjeren sam da demokratske stranke imaju potencijala ponovno pokrenuti reformske napore za nastavak približavanja Europi i, isto tako, daljnje razvijanje politike dobrosusjedstva" - ističe se u reakciji.

Stoga Solanino neuobičajeno dugo priopćenje izdato u vrijeme kada su rezultait izbira nepotpuni predstavlja snažan signal potpore, zapravo poziv demokratskim strankama da što prije krenu u osnivanje koalicije kako bi, veli visoki izaslanik, "brzo formirale vladu sa jasnim i snažnim europskim programom", čemu će Unija, naravno, pružiti punu podršku.

Solanina glasnogovornica Kristina Gallach je pak pojasnila da ton priopćenja ne znači da Unija nije zabrinuta velikim porastom popularnosti ultranacionalista no brzo bi formiranje demokratske koalicijske vlade Uniji značilo prekid svih nesigurnosti i povratak Srbije na njezin europski kurs.

U ovdašnjim je medijima rezultat srpskih izbora među glavnim vijestima s tim da su ocjene podijeljene, nekima je vijest da su ultranacionalisti dobili toliki broj zastupničkih mjesta – uključujući i haaške optuženike – a drugima pak da opcija kranje desnice nije dostigla većinu u parlamentu.

XS
SM
MD
LG