Linkovi

Gregory Maguire: <I>Ogledalo ogledalce</I> (21/12/03) - 2003-12-20


U novom brodwayskom mjuziklu pojavljuju se likovi iz Čarobnjaka iz Oza, klasične priče za mladež koju je napisao L. Frank Baum. No, u ovoj postavi, glavnu ulogu ima Zla vještica sa zapada, jedna od ključnih negativnih likova u originalnoj verziji priče. Produkcija predstave inspirirana je romanom Gregorya Maguirea, čije se knjige za odrasle temelje na klasičnim dječjim likovima, no, uz određenu metarmofozu: zločinci postaju junaci, sporedni likovi preuzimaju glavne uloge, mitski krajevi poprimaju znana nam geografska obilježja. Sljećei prilog govori o autoru Gregoryu Maguireu i o njegovom najnovijem romanu Mirror Mirror, u slobodnom prijevodu, Ogledalo, ogledalce.

Roman Mirror Mirror inispiriran je bajkom Snjeguljica i sedam patuljaka."Nisam namjeravao biti pisac koji odraslima prepričava priče za djecu. Želio sam proučiti temu koja me zanima, koristeći se sveopće poznatim materijalom koji bi mi omogućio da se izjasnim. Bajke su jedna stvar koja je zajednička skoro svima u ovoj zemlji. Snjeguljica mi se dopala zato što su glavne teme prekid i obnavljanje. Primjerice, djevojka leži u kovčegu dugo, dugo vremena, zahvaljujući poljupcu ljubavi se budi kao žena spremna za brak, spremna za svog princa, spremna za sobom ostaviti djetinjstvo".

Izvorna verzija opisuje kako je Snjeguljica zagrizla otrovanu jabuku koju joj je ponudila njena maćeha. Nakon što utone u duboki san, brigu za djevojku preuzimaju Sedam patuljaka. Gregory Maguire uglavnom slijedi izvornu verziju radnje, no njegova se priča odvija u Italiji u 16. stoljeću, u doba renesanse. "Doba renesanse bilo je vrijeme buđenja. U to je vrijeme kultura sazrijevala i ljudi su izlazili iz tame seoskog praznovjerja u svjetlo prosvijetljenog razmišljanja".

Prije no što je napisao roman Mirror Mirror, gospdin Maguire je želio naučiti što više moguće o renesansi, bilo o politici tog doba ili o prehrani ljudi. "Premda pišem fantazije, nastojim imati temelje u povijesnim činjenicama tako da i kad se nešto neobično dogodi, primjerice, kao kad ogledalce progovori, neće se tako jako protiviti zdravom razumu i to zato što ispada da je utemeljeno u povijesnim činjenicama".

Iako su njegove priče kompliciranije i stvarnije od bajki, Gregory Maguire ističe da se i klasične priče bave tamnim temama kao što su ubojstva, izdaja i napuštanje djece. On napominje da je priča o Snjeguljici primjer, kako kaže, skrivene priče unutar očiglene priče'. "Očeigledna priča je to da je dijete bez majke poslano u šumu, gdje je spašavaju patuljci, odnosno princ. Djevojka je vrlo pasivna, zar ne? No skrivena je priča mnogo kompliciranija, jer motivacije za ovako opako ponašanje mora da su duboko ukorijenjene". Ideja “priče unutar priče” vidljiva je i na koricama knjige Mirror Mirror. Zamagljeni ovitak knjige ima na sebi sliku s izrezanom rupom u sredini. Podignete li ovitak, vidjet ćete jednu drugu sliku. "To je kao metafora. Mislite da poznajete Snjeguljicu? Mislite li da poznajete Trnoružicu i Čarobnjaka iz Oza? No, dragi moji, pogledajte malo bolje jer niste sve otkrili".

Otkako je nedavno usvojio kćerku, Gregory Maquire je primijetio da više štiti junakinje u svojim pričama. On ističe da je Mirror Mirror prvi od ovakve vrste romana sa sretnim završetkom u čijem su središtu – naravno – otac i kći.

XS
SM
MD
LG