Linkovi

Howard Dean - najpopularniji demokrat koji želi postati predsjednik (1/12/03) - 2003-11-30


Tijekom protekle godine bivši guverner savezne države Vermont Howard Dean postao je, gotovo iz anonimnosti, jedan od glavnih demokrata koji nastoje izboriti nominaciju svoje stranke na predsjedničkim izborima sljedeće godine. Naš novinar Jim Malone nedavno je proveo neko vrijeme s gospodinom Deanom u New Hampshireu, jednoj od država gdje se testira teren za primarne stranačke izbore. Da vidimo kako Howard Dean prikuplja podršku građana za predsjedničku nominaciju svoje stranke.

Ovog konkretnog dana, put u Bijelu kuću vodi kroz slikovito mjesto Henniker u New Hampshireu, gdje je smješten Koledž New England. Za demokratskog kandidata Howarda Deana to je još jedna prilika da pridobije glasače - jednog po jednog.

"Bio sam neopredijeljen kad sam došao" – kaže jedan od sudionika skupa. "Jeste li sad s nama?" – pita Howard Dean. "Sad sam se odlučio za vas" – odgovara potencijalni glasač. "Hvala. Cijenimo vašu pomoć. Puno vam hvala. Recite i svojim prijateljima o mojoj kandidaturi" – odvraća gospodin Dean.

Masa ljudi na Koledžu New England puna je potencijalnih pristaša. Riječ je o demokratima koji su spremni da među devetoricom potencijalnih predsjedničkih kandidata izaberu onog koji - po njihovom mišljenju - ima najveće izglede da sljedeće godine pobijedi predsjednika Georgea Busha.

Dean: Imamo snage za osvajanje Bijele kuće

Drugi kandidati već su bili ovdje. Danas je red na Howardu Deanu. "Mi posjedujemo snagu da zauzmemo Bijelu kuću 2004. godine i to je upravo ono što ćemo učiniti" - rekao je u svom govoru pristašama Howard Dean.

Međutim, Deana unutar demokratske predsjedničke utrke bije zao glas - zbog njegova protivljenja ratu u Iraku, već na samom početku. Anti-ratni stav pribavio je podršku liberalnog krila Demokratske stranke i mnogih aktivista, koji su najžešći protivnici predsjednika Busha.

"Moj posao vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Sjedinjenih Država sastojat će se i u tome da nikad ne pošaljem naše sestre i braću, kćeri i sinove ili naše unuke u rat u neku stranu zemlju, a da prije toga ne kažem istinu o tome zašto tamo zaista idu" - rekao je u New Hampshireu Howard Dean.

To je poruka snažno odjekuje kod demokratskih glasača kao što je Bill Hrasky, umirovljeni nastavnik iz mjesta Peterborough. "Dean je ljut zbog sadašnje situacije i to je ono što me kod njega privlači. Mislim da je predsjednik Bush dobro obavio posao nakon 11. rujna i mislim da je obavio dobar posao u Afganistanu, da je iskazao odlike dobrog čelništva. Međutim, sad očigledno Bush nema plan za smirivanje Iraka i to me užasno smeta jer tamo Amerikanci ginu - i to samo zbog toga što vlada ne zna kako smiriti situaciju."

Scala: Demokrati iz New Hampsirea vole Howarda Deana zbog toga jer je protiv rata

U New Hampshireu i drugdje, rat u Iraku postao je važno pitanje u borbi za predsjedndičku nominaciju Demokratske stranke. Dante Scala, profesor političkih znanosti na koledžu St. Anselm u Manchesteru, u New Hampshireu, kaže da su demokrati u toj saveznoj državi podijeljeni oko rata u Iraku. "Howard Dean se nalazi na strani velike većine. To je uistinu teško za druge kandidate. Vjerujem, naime da je rat, puno više od bilo kojeg drugog pitanja, odijelio Howarda Deana od ostalih."

Primarni izbori u New Hampshireu održat će se krajem siječnja. Ankete javnog mnijenja pokazuju da bivši guverner Dean ima u toj državi veliku prednost u odnosu na druge kandidate - i zbog činjenice da u njoj provodi puno vremena, držeći govore i srećući se s građanima. Međutim, njegovi protivnici ne odustaju. U nedavnim raspravama, drugi demokratski kandidati su intenzivirali napade na bivšeg guvernera Vermonta. Kritiziraju njegovu politiku dok je bio guverner, a od nedavno u pitanje dovode i njegov prilično agresivni i otvoreni stil komunikacije.

XS
SM
MD
LG