Linkovi

Čovjekoliki majmuni mogli bi potpuno izumrijeti u divljini za manje od 50 godina (27/11/03) - 2003-11-26


Ujedinjeni Narodi upozoravaju da bi čovjekoliki majmuni mogli izumrijeti za manje od pedeset godina.

Čelnik Agencije UN-a za zaštitu okoliša Klaus Toepfer traži donacije u visini od 25 milijuna dolara kako bi se spasile četiri vrste čovjekolikih majmuna - gorile, čimpanze, orangutani i bonobo majmuni.

Agencija Ujedinjenih Naroda za zaštitu kulturne baštine, UNESCO, izvješćuje da istraživanja pokazuju nestanak čimpanzi iz Togoa, Benina i Gambije. Samo oko 400 čimpanzi je preostalo u Senegalu, oko 500 u Gani i manje od 200 u Gvineji-Bissao.

Planinski gorile nestaju iz divljine - predmnijeva se da ih je preostalo samo oko 600 u Ugandi, Ruandi i Demokratskoj Republici Kongo.

Do 2030. godine, kako tvrdi Agencija UN-a za zaštitu okoliša, manje od 10 posto afričkih šuma ostat će netaknuta priroda. Jednako je loše stanje i u jugoistočnoj Aziji. Prema UNESCO-u, do 2030, tamo vjerojatno više neće biti niti jednog kutka netaknute prirode, što ugrožava orangutane.

Stručnjaci kažu da krivolov, krčenje šuma, sukobi i ratovi, te trgovina živim divljim životinjama i dalje predstavlja ogromnu opasnost po čovjekolike majmune, prijeteći njihovim potpunim istrijebljenjem.

Upozorenja stručnjaka čula su se na trodnevnoj konferenciji u Parizu, posvećenoj spašavanju čovjekolikih majmuna u svijetu. Konferenciju su zajednički organizirale Agencija UN-a za zaštitu okoliša i UNESCO.

XS
SM
MD
LG