Linkovi

Bugajski: 'Na Zapadu i danas postoji zabrinutost u vezi s HDZ-om' (27/11/03) - 2003-11-25


Na Zapadu i danas postoji zabrinutost u vezi Hrvatske demokratske zajednice – kaže Janusz Bugajski, direktor Odjela za Središnju i Istočnu Europu Centra za strateška i međunarodna istraživanja u Washingtonu. Janusz Bugajski nastoji prognozirati na kojim će to područjima svog djelovanja i vladanja “novi HDZ” pokazati da se zaista radi o reformiranoj i umjerenoj stranci, te kako će se razvijati odnosi u trokutu Zagreb-Washington-Brisel.

“Sjedinjene Države i Europska unija žele vidjeti hoće li se personalne promjene u vrhu HDZ-a odraziti i na politiku te stranke – sada kada je prilično izvjesno da će ona ponovno postati vladajuća stranka” – kaže Janusz Bugajski. On smatra da je u Washingtonu i dalje vrlo prisutan strah da “na nižim razinama HDZ-a i dalje postoje grupacije koje žele vladati na način Franje Tuđmana”.

Janusz Bugajski: I Sjedinjene Države i Europska unija pozorno će pratiti poteze vlade kojoj će biti na čelu premijer iz redova HDZ-a. I na domaćem planu - kako se ne bi ponovno uveo strog režim iz doba Franje Tuđmana - ali i na vanjskopolitičkom planu. Nastojat će se utvrditi nastavlja li nova vlada s dobrom politikom prethodne vlade, primjerice, surađuje li s haaškim Tribunalom te radi li na brzom povratku srpskih izbjeglica.

U vezi ubrzanja povratka srpskih izbjelica te vraćanja njihove imovine, iz Hrvatske je jučer stigla vijest da je jedan od čelnika tamošnje srpske zajednice, Vojislav Stanimirović, izjavio da njegova Samostalna demokratska srpska stranka “ne želi biti opozicija HDZ-u, već želi kompatibilan odnos, kako bi se riješili problemi hrvatskih Srba”.

Janusz Bugajski: Možda paradoksalno, ali je činjenica da vlada desnice može ‘progurati’ neka rješenja koja ljevici vjerojatno nitko ne bi oprostio. Mislim na povratak izbjeglica, ali pogotovo na suradnju s haaškim tribunalom. Ako vlada s tim u vezi i donese nepopularne odluke, postoji vjerojatnost će ih i provesti. Njihovi glasači će možda biti nezadovoljni, ali svoju stranku na izborima neće napustiti.

Hrvatska demokratska zajednica jedina je glavna hrvatska stranka koja je posljednjih godina iskazivala razumjevanje, pa i podršku Americi u odnosu na Europsku Uniju. To je došlo do izražaja u vezi dva pitanja koja su bitna Washingtonu, a bila su nepopularna i u hrvatskoj i u europskoj javnosti. HDZ je podržao američku intervenciju u Iraku – najavivši čak i slanje hrvatskih vojnika u tu zemlju. Također, HDZ je pokazao razumjevanje za američki zahtjev da se građanima Sjedinjenih Država, u slučaju politički motivirane istrage Međunarodnog kaznenog suda, udjeli pravni imunitet.

Hoće li uslijediti europski pritisci na novu hrvatsku vlast, i kako će se razvijati odnosi u trokutu Zagreb-Washington-Brisel?

Janusz Bugajski: "U Washingtonu, mi se nadamo da smo dobar i snažan saveznik Hrvatskoj. No, to ne znači da se Zagreb sada treba distancirati od Brisela. Hrvatska treba voditi uravnoteženu politiku – istovremeno biti dobar saveznik Sjedinjenim Državama, a u isto vrijeme paziti da se ne udalji od europskih integracija. Teško mi je reći kojim će pravcem krenuti nova vlada. Vjerojatno će nova vlada biti spremnija da u vezi nekih pitanja izađe u susret Washingtonu. Bliskost Americi će možda pokušati iskoristiti za postizanje određenih koristi od Europe. No, gledano u konačnici, Europska je unija za Hrvatsku glavni cilj" - tvrdi Janusz Bugajski, direktora Odjela za Središnju i Istočnu Europu pri centru za strateška i međunarodna istraživanja u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG