Linkovi

Sabor proglasio ribolovno-ekološku zonu u Jadranu (4/10/03) - 2003-10-04


Nakon cjelodnevne saborske rasprave oko toga hoće li proglasiti isključivi gospodarski pojas na Jadranu, na čemu je inzistirala opozicija potpomognuta HSS-om ili zaštićenu ekološko-ribolovnu zonu, što je predložila Vlada, Sabor je kasno u petak navečer izglasao Vladin prijedlog i proglasio zaštićenu ribolovnu i ekološku zonu u Jadranu.

Vlada je pred izjašnjavanje o svom prijedlogu prihvatila i četiri amandmana Hrvatske seljačke stranke, kojima se u njezin prijedlog unose elementi gospodarskog pojasa, što znači da se zaštita koju je predložila Vlada pojačava nekim dodatnim elementima. Hrvatska seljačka stranka je svoju potporu Vladinom prijedlogu uvjetovala usvajanjem ovih amandmana.

Prema odluci Sabora, odluka o proglašenju zaštićene ekološke i ribolovne zone stupit će na snagu godinu dana nakon proglašenja, dakle, u listopadu iduće godine.

Opozicija je do kraja zastupala čvrsto stajalište da Hrvatska mora proglasiti gospodarski pojas i tako ustrajati na obrani svojih nacionalnih interesa na moru jer za takvu odluku ima uporište u konvenciji UN-a o pravu mora. Europska unija, prema ocjeni opozicije, u ovom slučaju od Hrvatske traži previše i Hrvatska mora pokazati nacionalni ponos umjesto da se, kako reče Dražen Budiša, ponaša kao “bruxelleska pudlica.”

Premijer Račan je upozoravao opoziciju i svog koalicijskog partnera Hrvatsku seljačku stranku, da osim pravne, Hrvatska mora voditi računa i o političkoj dimenziji svoje odluke. Zaštićena ribolovna i ekološka zona, prema njegovom mišljenu, Europskoj je uniji prihvatljiviji oblik širenja hrvatske jurisdikcije na moru od jednostranog gospodarskog pojasa, kojeg dosad nije proglasila niti jedna država na Mediteranu. Saslušavši saborsku raspravu, premijer Račan je zastupnike upozorio da, prema njegovim riječima, “ukoliko bude bio u Saboru izglasan isključivi gospodarski pojas, oni koje će ga izglasati neka preuzmu na sebe odgovornost za posljedice”.

Najzanimljivije tijekom saborske rasprave je bilo držanje Tomčićeve Hrvatske seljačke stranke. Do zadnjeg trenutka u saborskoj raspravi ta je stranka ostavljala dojam da se zajedno s opozicijom zalaže za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, te da je u ovom važnom pitanju okrenula leđa koalicijskom partneru SDP-u. Međutim, na kraju je ta stranka ipak ostala suzdržana kod glasanja o HSP-ovu prijedlogu i nakon što je Vlada usvojila njezine amandmane podržala Vladin prijedlog. Proglašenje zaštićene ribolovno-ekološke zone s elementima gospodarskog pojasa poslužilo je opoziciji da cijelu saborsku raspravu, a naročito držanje HSS-a, proglasi pučkom komedijom i jeftinim kabareom. Najoštrije je reagirala Hrvatska stranka prava, koja proglašenje morskog gospodarskog pojasa s nestrpljenjem iščekuje već dvije godine.

Ubacivanje u Vladin prijedlog elemenata gospodarskog pojasa, po želji HSS-a, HSP-ovac Tonči Tadić usporedio je s kupcem koji je krenuo kupiti auto, ali su mu u trgovini odvojeno prodali volan, četiri gume, sjedalo i radio. Tadić je bio slikovit. “To je najobičnije obmanjivanje javnosti. Priča o tome da ćemo imati 95 posto gospodarskog pojasa, a da 5 posto nećemo imati i obratno, je priča kao da je nekog malog truda,” rekao je Tadić.

Čelnik HDZ-a Ivo Sanader usvojeno je rješenje ocijenio mješavinom dosad neviđenom, u širenju jedne zemlje na moru. “Ovim ne dobivamo ništa, dobili smo jedan bućkuriš, ili šta bi ribari iz mog kraja rekli, ni pirga ni kanjac,” rekao je Sanader. Opozicija je upozoravala da će međunarodne posljedice koje će Hrvatska snositi za ovakvo polu-rješenje biti iste kao u slučaju da je iskoristila odrede međunarodnog prava i proglasila isključivi gospodarski pojas.

XS
SM
MD
LG