Linkovi

Cerebralna paraliza dovedena u vezu s težinom pri rođenju (5/10/03) - 2003-10-04


Kod beba koje su pri rođenju mnogo teže ili mnogo lakše od prosjeka opasnost da će patiti od cerebralne paralize znatno je veća nego kod ostalih beba – zaključili su britanski znanstvenici.

U okviru istraživanja provedenog na Sveučilištu Liverpoola, u kojem su uspoređeni podaci o gotovo 4.500 djece koja pate od cerebralne paralize, otkriveno je da bebe koje su rođene s vrlo niskom težinom četiri do šest puta češće razvijaju cerebralnu paralizu, dok bebe koje su vrlo teške pate od ove bolesti tri puta češće od ostalih. Do sada se cerebralna paraliza pripisivala komplikacijama pri porodu, no sada znanstvenici vjeruju da se uzrok ove bolesti vjerojatno razvija još tijekom trudnoće.

Cerebralna paraliza narašireniji je uzrok fizičkog invaliditeta kod djece u razvijenim zemljama. Uzrokuju je nedovoljno razvijeni ili oštećeni centri za motoriku u mozgu, a očituje se u teškoćama u kretanju i održavanju ravnoteže, tikovima, i mogućoj mentalnoj retardaciji. Cerebralna paraliza ne može se izliječiti, no postoje lijekovi koji mogu ublažiti nekontrolirano grčenje mišića, a kirurški zahvati i terapija pomažu pri ublažavanju drugih fizičkih problema.

XS
SM
MD
LG