Linkovi

Pentagon smatra da je prerano za ustvrditi da iračkog oružja masovnog uništavanja zaista nema (3/10/03) - 2003-10-03


Glavni američki inspektor za naoružanje u Iraku David Kay izvješćuje da njegovi istražitelji još nisu pronašli nikakvo kemijsko i biološko oružje. To, međutim, ne znači da takvog oružja u Iraku nema, dodao je gospodin Kay. On je rekao da pred njegovim inspektorskim ekipama stoji još puno posla prije no što bude u mogućnosti objaviti konačni zaključak.

Ministar obrane Sjedinjenih Država Donald Rumsfeld kaže će biti “žalosno” ako se predratni podaci američkih obavještajnih službi o oružju masovnog uništenja u Iraku pokažu netočnim. No, on smatra da je još prerano za donošenje ovakvih zaključka.

Američki istražitelji do danas nisu objavili nikakve podatke o otkrivanju kemijskog ili biološkog oružja u Iraku. Bez obzira na to, gospodin Rumsfeld odbacuje mišljenja prema kojima je kredibilitet administracije predsjednika Busha smanjen zbog sumnji da su obavještajni podaci kojima je administracija opravdala rat - netočni.

U razgovoru s novinarima u Pentagonu, američki ministar obrane je izjavio da je prerano za donošenje takvih zaključka, iako priznaje da će biti “žalosno” ukoliko se pokaže da su podaci obavještajnih službi bili netočni.

"U ovom trenutku nije jasno jesu li obavještajni podaci bili neznatno pogrešni ili su posrijedi bile ozbiljnije greške. To će se ustanoviti. Ako se pokaže da je bilo ozbiljnih promašaja, to će biti žalosno," kaže ministar Rumsfeld.

Gospodin Rumsfeld ističe da je oko tisuću američkih inspektora još u Iraku, te da ispituju osobe i proučavaju područja na kojima se misli da se nalaze oružja masovnog uništavanja. On dodaje da i dalje ima povjerenja u podatke obavještajnih službi koji su predstavljeni Bushovoj administraciji prije rata u Iraku.

"Nisam vidio ništa zbog čega bih smatrao da su obavještajni podaci na koje sam se oslonio u cijelosti bili netočni," ističe ministar obrane.

Gospodin Rumsfeld je ovo rekao u trenutku kad je stručnjak za oružje, David Kay, članovima američkog Kongresa predočio preliminarno izvješće o naporima američkih istražitelja koji u Iraku tragaju za oružjem masovnog uništenja.

Američki ministar obrane kaže da ima kopiju tog priopćenja, ali da ga još nije pročitao. Pitanje jednog novinara traži li administracija predsjednika Busha od Kongresa nekoliko stotina milijuna dolara dodatne pomoći za potragu za kemijskim i biološkim oružjem, gospodin Rumsfeld je okarakterizirao “državnom tajnom.”

XS
SM
MD
LG