Linkovi

Treba li SAD-u unutrašnja obavještajna služba? (7/10/03) - 2003-10-02


Pojačana opasnost od terorističkih napada unutar Sjedinjenih Država potakla je nove rasprave o tome trebaju li Amerikanci formirati novu obavještajnu službu koja bi djelovala unutar zemlje. Neuspjeh američkih obavještajaca u otkrivanju japanskih planova napada na Pearl Harbor 1941. godine navodi se kao glavni razlog formiranja Središnje obavještajne službe, CIA-e. Sada, nakon još jednog velikog obavještajnog neuspjeha – 60 godina kasnije – pokrenuta je nova rasprava o eventualnom stvaranju nove obavještajne službe okrenute ka unutarnjim događajima u Sjedinjenim Državama.

To pitanje postavlja i bivši kongresmen Lee Hamilton, koji je sada dopredsjednik neovisne komisije koja istražuje terorističke napade izvršene 11. rujna 2001. godine. “U prosincu ćemo ispitati kakve su reforme provedene u Saveznom istražnom birou – F.B.I.-u – te ćemo razmotriti postoji li potreba za osnivanjem nove agencije koja bi prikupljala podatke unutar Sjedinjenih Država, po uzoru na MI-5 u Britaniji".

Većina zemalja svijeta ima unutarnju obavještajnu agenciju sličnu britanskom MI-5-u, bilo da je nazivaju ministarstvom unutarnjih poslova, ili službom sigurnosti. U Sjedinjenim državama glavna je odgovornost za unutarnji obavještajni rad povjerena FBI -u, Saveznom istražnom uredu. CIA-i je zakonom zabranjeno djelovanje unutar Sjedinjenih Država. Profesor politologije na Bostonskom sveučilištu i bivši dugogodišnji djelatnik CIA-e - Arthur Hulnick – kaže da su domaće obavještajne službe obično odvojene od policije. "“U većini zemalja u kojima postoje službe poput MI-5, unutarnja služba sigurnosti ne djeluje u okviru policije. U posebnoj službi, naime, rade obavještajci čiji je posao prikupljanje i analiziranje informacija. Ukoliko se pri tome otkriju problemi, tada služba traži pomoć policije".

Gospodin Hulnick kaže da je u Saveznom istražnom uredu sada u toku postupak preobrazbe kojem je cilj da se FBI osposobi za borbu protiv terorizma. FBI se, naime, pokušava transformirati iz policijske organizacije u službu koja će prikupljati i analizirati obavještajne podatke. Savezni istražni ured je, međutim, prije svega služba koja osigurava provedbu zakona.

Prema riječima bivšeg zamjenika direktora za operacije CIA-e Johna MacGaffina, FBI nije opremljen ni organiziran na način koji bi mu omogućio preuzimanje obavještajnih aktivnosti na unutarnjem planu. "“FBI je možda u prošlosti – u slučaju komunističke partije Sjedinjenih Država i drugih domaćih problema – bio aktivan u prikupljanju obavještajnih podataka. Sada, međutim, ne vjerujem da može učinkovito i na zadovoljavajući način sudjelovati u unutarnjem obavještajnom radu"

Gospodin MacGaffin ukazuje na postojanje temeljnih razlika između obavještajnih službi i policijskih organizacija. Dok obavještajci nastoje otkriti informacije kako bi osujetili, ili spriječili neki događaj, dotle FBI radi na hvatanju ljudi koji su izvršili zločine poput otmice, krađe automobila ili pljačke banke – kaže gospodin MacGaffin. Prema njegovim riječima, danas je nedovoljno samo reagirati na zločin koji se već dogodio – što radi FBI – jer zločin treba spriječiti, a to je u nadležnosti obavještajne službe. “Nama nije cilj uhvatiti ljude koji su pustili plin sarin u njujorški metro”, nego spriječiti takav događaj – kaže bivši visoki dužnosnik CIA-e John MacGaffin.

XS
SM
MD
LG