Linkovi

Air France-KLM, najveći evropski avio-prijevoznik (1/10/03) - 2003-09-30


Francuska avio-kompanija Air France i nizozemski KLM objavili su plan o ujedinjenju, čime će se osnovati najveći evropski zračni prijevoznik.

Dvije će tvrtke biti vrlo blisku povezane u poslovnom smislu, no svaka će zadržati vlastititi nacionalni identitet i simbole – što će im omogućiti i zaštitu dosadašnjeg prava slijetanja na aerodromima širom svijeta.

Sporazum o ujedinjenju dobro će pregledati američki, kao i stručnjaci Europske unije, kako se ne bi kršile odredbe o poslovnom monopolu, no očekuje se da će posao biti finaliziran potpisima u sljedećih nekoliko tjedana.

Nova će se avio-kompanija zvati "Air France – KLM", a očekuje se da će godišnje zarađivati oko 22 milijarde dolara. Imat će 543 putnička zrakoplova i više od stotinu tisuća uposlenika. Prošle su godine Air France i KLM, ukupno, prevezli 62 milijuna putnika, na više od 200 destinacija u svijetu.

Odluka o ujedinjenju dolazi u trenutku kada mnogi avio-prijevoznici loše posluju i imaju gubitke, zbog konkurencije novoosnovanih, jeftinijih i privatnih komercijalnih avio-kompanija te zbog pada putničkog prometa, zbog straha od terorizma te SARS-a.

XS
SM
MD
LG