Linkovi

Ekonomska reforma na Srednjem Istoku (29/9/03) - 2003-09-29


Srednjem istoku su potrebne političke i ekonomske reforme. To je zaključak panela stručnjaka koje je u Washingtonu okupio Medjunarodni monetarni fond kako bi razgovarali o sporom ekonomskom rastu na Srednjem istoku.

“Dio čimbenika koji objašnjavaju ovu ekonomsku situaciju uključuje veličinu javnog sektora i slab financijski sektor”, rekao je George T. Abed, direktor Odjela za Srednji istok u Medjunarodnom monetarnom fondu. Vlada je preglomazna, a privatni sektor isuviše mali da bi održali ekonomski rast.

“Obrazovni sustav je uglavnom bankrotirao”, kaže profesor Shibley Telhami sa sveučilišta Maryland. Obrazovni sustavi ne daju mladim ljudima kvalifikacije koje su im potrebne za natjecanje u svjetskoj ekonomiji. “Ova radna snaga ne može dobiti posao”, rekao je Mustafa Kamel Nabli iz Svjetske banke. “Stopa nezaposlenosti raste i nastavit će rasti”, dodao je on.

U Iranu, dužnosnici su objavili da je stopa nezaposlenosti medju mladim ljudima u dobi od 15 do 29 godina viša od 28 posto. Siromaštvo radja očaj i gnjev – često nalazeći izlaz u drogama, kriminalu i terorizmu.

Privatizacija ekonomije potrebna je kako bi se potaklo rast na Srednjem istoku. Ekonomist Amer Bisat kaže: “Na tamošnjim financijskim tržištima potreban je recimo to tako, okidač koji bi privukao kapital. Privatizacija je obično najtipičniji pokretač u situacijama poput ovih.”

Srednjem istoku su jako potrebne reforme koje vode prema slobodnom tržištu, ali ne mogu se provoditi bez vladavine zakona. Privatni biznisi i investicije ne mogu se razvijati bez zaštite od kradje, prijevare, ucjena i nasilja.

Stručnjak za ekonomsku problematiku Srednjeg istoka George Abed kaže: “U nedostatku političkih reformi, ekonomija ne može daleko dogurati.” Autoritativna vlast u različitim oblicima, isprobana je u mnogim državama na Srednjem istoku, ali je donijela samo ekonomsku stagnaciju i siromaštvo. Vrijeme je da se pruži priliku slobodnim tržištima i demokraciji.

XS
SM
MD
LG