Linkovi

CIA zatražila istragu Bijele kuće, u vezi s navodnim otkrivanjem identiteta jedne agentice (28/9/03) - 2003-09-28


Američko Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da istražuje navode prema kojima je Bijela kuća nezakonito dostavila novinarima ime jedne agentice Središnje obavještajne službe, CIA-e.

Dnevnik Washington Post je objavio da je direktor CIA-e, George Tenet zatražio provođenje istrage.

Neimenovani dužnosnici Bijele kuće navodno su priopćili ime agentice jednom novinaru koji ju je spomenuo u svojoj kolumni objavljenoj u srpnju.

Bijela kuća je otkrila ime agentice nakon što je njezin suprug, bivši američki veleposlanik Joseph Wilson, napisao novinski članak u dnevniku New York Times u kojem je naveo da su američke obavještajne službe možda ‘iskrivile’ obavještajne podatke kako bi se ojačali argumenti za rat. U tom članku Joseph Wilson je opisao kako ga je CIA poslala u Afriku 2002. godine da bi ispitao navode da je Niger prodao obogaćeni uran Iraku. Nakon toga taj diplomat je, kako kaže, izvjestio Washington da je takav navod veoma upitan.

Joseph Wilson vjeruje da se otkrivanjem imena njegove supruge medijima želi diskredirati njega osobno. Dužnosnici Bijele kuće su zanijekali incident priopćivši da nitko u predsjednikovom uredu nema ovlasti objavljivati povjerljive informacije kao što su imena agenata.

XS
SM
MD
LG