Linkovi

CIA ne donosi 'čvrste' ili 'konačne' zaključke o iračkom oružju masovnog uništenja (26/9/03) - 2003-09-26


Dužnosnici Središnje obavještajne agencije – CIA-e - kažu da u izvješću koje priprema glavni američki inspektor za naoružanje u Iraku neće biti konačnog i čvrsto iskazanog zaključka glede pitanja da li je Bagdad posjedovao oružje za masovno uništavanje na početku rata u ožujku ove godine. Administracija predsjednika Busha navela je upravo prijetnju oružjem za masovno uništavanje kao glavni razlog za pokretanje rata.

Glavni američki inspektor za oružje u Iraku, David Kay, i ekipa stručnjaka koja od okončanja glavnih vojnih operacija traga za oružjem za masovno uništavanje u toj zemlji, provela je mnoge informativne razgovore s iračkim znanstvenicima i pretražila mnoga skladišta.

CIA je priopćila da u izvješću koje se priprema za direktora ove obavještajne agencije Georgea Teneta, nema definitivnog zaključka da li je Irak pred početak rata posjedovao oružje za masovno uništavanje.

Medjutim, glasnogovornik CIA-e Tom Crispel naglasio je da ovo izvješće ne predstavlja i posljednju riječ kada se radi o pitanju iračkog programa oružja za masovno uništavanje, te da je još uvijek prerano govoriti o tome što će sadržavati konačno izvješće.

Irak je koristio kemijsko oružje u prošlosti. Administracija predsjednika Bush-a i dalje tvdri da je ta zemlja imala program razvoja biološkog, kemijskog i nuklearnog oružja, te da ga nije uništila kako je to traženo sporazumom sklopljenim na kraju Zaljevskog rata 1991. godine.

Dopredsjednik Dick Cheney je opetovano branio američke obavještajce glede ovog pitanja te odluke da se krene u rat protiv Iraka. Gospodin Cheney je to ponovno učinio i tijekom svog nedavnog gostovanja u televizijskom programu mreže NBC – “Meet the Press.”

Medjutim, nisu svi uvjereni da je to baš tako. Daryl Kimball iz Udruge za kontrolu naoružanja, izražava nevjericu da će dokazi o postojanju iračkog oružja za masovno uništavanje ikada biti pronadjeni. On smatra da je administracija iskoristila ovaj slučaj kako bi mogla krenuti u rat protiv Iraka, i to krivo interpretirajući obavještajne podatke ili pak navodeći podatke koji nisu bili vjerodostojni.

Medjutim, dužnosnici administracije predsjednika Busha izražavaju uvjerenje da će vremenom, dokazi o postojanju iračkog oružja za masovno uništavanje biti pronadjeni. Američke ekipe u Iraku zbog toga nastavljaju potragu.

XS
SM
MD
LG