Linkovi

Nelagodno slušanje (26/9/03) - 2003-09-26


Postoje li zvukovi koje ne čujemo, ali ih osjećamo? Postoje, tvrde znanstvenici - to su zvukovi koji čine da se osjećamo nelagodno, a ne znamo zašto.

Stručnijim rječnikom, to su infrazvukovi - zvučni valovi čija frekvencija je ispod praga čujnosti za ljudsko uho, što je 20 herca. Bilo prirodni ili nastali ljudskim djelovanje, takvi su zvukovi oko nas čitavo vrijeme. Neke životinje, - slonovi i kitovi, primjerice -, koriste ih za komunikaciju na velike udaljenosti.

Neki međunarodni promatrači koriste infrazvukove u svom poslu - kontrola zabrane nuklearnih pokusa provodi se upravo infrazvučnom detekcijom nezakonitih testiranja bombi. Meteorolozi svojim instrumentima bilježe infrazvukove udaljenih oluja. Neki izvori infrazvukova, recimo oceanski valovi, mogu biti registrirani instrumentima na udaljenosti od više tisuća kilometara.

Uglavnom, infrazvukovi čine čitavu 'virtuelnu simfoniju' oko nas, tvrde dvojica znanstvenika, koji o tome pišu u najnovijem broju časopisa "Physics Today". Alfred Bedard, iz Nacionalne uprave za oceane i atmosferu, i Thomas Georges, iz Instituta za atmosferska istraživanja Sveučilišta Colorado, pišu da su ovi zvukovi koje ne čujemo, nego samo osjećamo, podjednako intenzivni kao i svijet čujnih zvukova.

Oni izvješćuju da je snaga infrazvukova, nastalih najjačim atmosferskim olujama, jednaka količini električne energije koju potroši grad sa 100 tisuća stanovnika. Infrazvukovi koji nastaju puhanjem vjetra u planinskim područjima, pak, traju još danima nakon prestanka vjetra. Ova dvojica znanstvenika spekuliraju da bi sporadična povećanja broja samoubojstava u području Alpa ili američkog Stjenjaka 'mogla biti prouzročena nekom još nepoznatom biološkom reakcijom' na infrazvukove.

S tim u vezi zanimljivi su i eksperimenti koje provode britanski znanstvenici Richard Lord i Richard Wiseman. Oni su ubacili infrazvukove u glazbena djela i bilježili reakcije slušatelja takve glazbe. Većina slušatelja je istaknula nervozu, nelagodu, pa i žmarce, koji su se pojavili tijekom slušanja takve glazbe i potrajali i nakon što je glazba prestala.

XS
SM
MD
LG