Linkovi

Danas u Camp Davidu počinje američko-ruski summit (26/9/03) - 2003-09-25


Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se danas s predsjednikom Bushom. Bit će to drugi sastanak dvojice državnika otkako su se u odnosima između dvije zemlje pojavile napetosti zbog ruskog protivljenja ratu u Iraku. Oba čelnika kažu da su odnosi između njihove dvije zemlje prevažni da bi na njih trajno utjecala neslaganja oko Iraka. Mnogi analitičari se slažu da su se američko-ruski odnosi već popravili.

Neposredno pred odlazak za Sjedinjene Države, ruski predsjednik Putin izjavio je da je spreman otvoreno iznijeti ruske stavove o Iraku u Ujedinjenim narodima i pred predsjednikom Bushom u Camp Davidu. Rusija je bila jedan od najglasnijih protivnika invazije na Irak. Ruski je čelnik nedavno kazao da se stav Rusije nije promijenio.

Prema njegovim riječima, poteškoće u uspostavljanju stabilnosti u Iraku navele su ga na zaključak da je od početka bio u pravu i da je rat u Iraku bio velika politička pogreška. Ukoliko se stabilnost uspostavi, kazao je ruski čelnik, Ujedinjeni narodi moraju dobiti veću ulogu u obnovi.

Zamjenik direktora moskovskog Američko-kanadskog instituta Viktor Kremenjuk kaže da bi, ukoliko predsjednici Bush i Putin nađu neke zajedničke točke u stavovima o Iraku, to moglo dovesti i do suradnje na drugim područjima, dok bi u suprotnom odnosi postali još narušeniji. ": Mislim da će gospodin Bush od ruskog predsjednika očekivati da mu objasni kako i zašto je odlučio protiviti se ratu u Iraku. O ishodu tog razgovora ovisit će buduća suradnja na drugim poljima, uključujući Iran i bilateralne odnose".

Gospodin Kremenyuk ističe da je u lipnju, kada su se dvojica čelnika susrela u St. Petersburgu, smatralo da ruska nuklearna suradnja s Iranom također predstavlja ozbiljnu prijetnju za rusko-američke odnose. Ovaj ruski stručnjak ističe da bi pitanje Irana i ovaj puta moglo biti izvor napetost, pogotovo ukoliko Washington nastavi pozivati Moskvu da obustavi suradnju s Teheranom, zbog strahovanja da bi Iranci mogli rusku ekspertizu i materijal upotrijebiti za proizvodnju nuklearnog oružja. "Ne vjerujem da će gospodin Putin žrtvovati odnose s Iranom zbog Amerike. To bi bila velika greška, jer je suradnja s Iranom vrlo važna za rusko gospodarstvo i ruski nuklearni sektor".

Drugi analitičari poput Mashe Lippman vide i druge probleme u američko-ruskim odnosima. Srdačne osobne veze između dvojice čelnika, kaže ona, sakrivaju oziljna razilaženja na nizu pitanja i nepostojanje važnih oblika suradnje. "U doba prethodnog summita mnogo se govorilo o tome hoće li se odnosi popraviti. Popravili su se do te mjere da je predsjednik Bush spreman tretirati ruskog čelnika kao prijatelja. Ipak, ni sada, kao ni prije, to prijateljstvo nema realnog temelja".

Rusko-američke odnose, kaže gospođa Lipmann, spašava politička situacija. Obje strane trebaju jedna drugu za promicanje svojih ciljeva. Sjedinjene Države trebaju rusku pomoć u ratu protiv terorizma, te u vezi Irana i Iraka, a Moskva treba američku pomoć u integraciji u globalno gospodarstvo. Predstojnik ureda predsjednika Putina izjavio je da se od dolazećeg summita u Camp Davidu ne očekuju neke velike nove inicijative, već da će dvojica čelnika razgovarati o postojećim sporazumima i proširenju suradnje.

XS
SM
MD
LG