Linkovi

Veterani Zaljevskog rata, 1991, mnogo češće obolijevaju od nekih neuroloških bolesti (24/9/03) - 2003-09-24


Dvanaest godina nakon Zaljevskog rata, dvije nove studije potvrdile su da se jedna rijetka neurološka bolest kod veterana tog rata pojavljuje dvostruko češće i mnogo ranije nego u prosječnoj populaciji.

Riječ je o amiotrofnoj lateralnoj sklerozi - u Sjedinjenim Državama poznatijoj kao 'Gehrigovoj bolesti', prema slavnom igraču bejzbola koji je umro od te bolesti 1941, u dobi od 37 godina. Možda najpoznatija oboljela osoba je britanski fizičar Stephen Hawking, koji, kao vjerojatno jedini takav slučaj u svijetu, već četrdeset godina vodi bitku s tom bolešću, potpuno paraliziran.

Učestalost ALS-a u populaciji je vrlo mala - svake godine dijagnosticira se samo jedna ili dvije osobe od svakih stotinu tisuća ljudi. Prosječna dob dijagnosticiranih osoba je 55 godina. Ukupno u Sjedinjenim Državama ima oko 30 tisuća oboljelih, koji uglavnom podliježu ovoj smrtonosnoj bolesti u roku od dvije do pet godina.

Još prije sedam godina uočeno je da se među veteranima Zaljevskog rata ALS pojavljuje češće - do 2000. godine, zabilježeno je najmanje četrdeset oboljelih od nekoliko stotina tisuća vojnika koji su služili tijekom 1990. i 1991. u zemljama Perzijskog zaljeva. U međuvremenu, taj broj raste. Pažnju je, međutim, ponajviše privukla dob oboljelih - većina ih je bila mlađa od 35 godina.

U najnovijem broju časopisa "Neurology" objavljene su dvije studije o oboljelim američkim veteranima Zaljevskog rata. Premda se niti u jednoj ne izvode točne uzročno-posljedične veze, navodi se da je većina oboljelih neposredno nakon rata bolovala od isto tako nerazjašnjenog 'sindroma Zaljevskog rata', te da ih je većina došla u kontakt s nekim kemijskim otrovima ili pesticidima. Izvjestan broj oboljelih čine piloti i mehaničari borbenih zrakoplova F-16.

Udruženja veterana govore da se i neke druge neurološke bolesti pojavljuju kod veterana Zaljevskog rata češće nego kod ostatka stanovništva. To su multipla skleroza i Parkinsonova bolest. Ova potonja pogađa među veteranima i osobe četrdesetih godina, što je krajnje atipično. Ove tvrdnje, međutim, još nisu potkrijepljene medicinskim studijama.

XS
SM
MD
LG