Linkovi

Predsjednik Bush pozvao na veću pomoć u obnovi Iraka (24/9/03) - 2003-09-23


U New Yorku je jučer počelo 58. zasjedanje Glavne skupštine Ujedinjenih naroda. U zgradi na East Riveru, izmjenjivali su se predsjednici i premijeri desetaka država. Izaslanicima se obratio i američki predsjednik George Bush. Pozvao je države članice da pomognu u obnovi Iraka. Kako iz New Yorka javlja naš dopisnik Scott Stearns, ovo je bio prvi predsjednikov nastup u svjetskoj organizaciji od rata u Iraku.

Predsjednik Bush je u rat protiv Iraka krenuo bez Ujedinjenih naroda. No, sada kada su borbe završile, predsjednik smatra da se svjetska organizacija treba ujediniti oko – kako je rekao – svojih temeljnih načela:

"Odlučni smo zaštiti našu zajedničku sigurnost, kao i potaći veće poštivanje ljudskih prava. Ta uvijek važeća načela zovu nas da surađujemo, da krenemo naprijed."

Bush: Političku tranziciju ne treba niti požurivati, a niti usporavati

Američki predsjednik pokušava zadobiti podršku za novu rezoluciju Ujedinjenih naroda, kojom be se ravnomjernije podijelila cijena obnove Iraka te osnovale nove međunarodne mirovne postojbe za tu zemlju – pod američkim zapovjedništvom.

Neke članice Ujedinjenih anroda međutim žele da svjetska organizacija dobije veću ulogu u političkoj tranziciji Iraka, te da se uspostave čvrsti rokovi za uspostavu punog suvereniteta te zemlje. Gospodin Bush je rekao da je upravno vijeće Iraka postiglo velike uspjehe u demokratskom razvoju, no da je prerano da se postave rokovi za održavanje izbora:

"Prvi cilj naše koalicije je samouprava za narod Iraka, koja će se postići demokratskim i mirnim putem. Proces se treba odvijati u skladu s potrebama naroda Iraka, ne treba ga niti požurivati, a niti usporavati – prema interesima raznih vanjskih čimbenika."

Američki predsjednik je rekao da se izbori trebaju održati tek kad se usvoji novi ustav.

Francuska neće uložiti veto na novu rezoluciju o Iraku

Američka koncepcija političke tranzicije mnogo je sporija no što žele neke druge članice Ujedinjenih naroda. Francuski predsjednik Jacques Chirac je bio predvodnik protivnika američke akcije u Iraku, no sada izjavljuje da njegova zemlja vjerojatno neće uložiti veto na rezoluciju UN-a, čak ako ona ne predvidi veći politički angažman Ujedinjenih naroda. Umjesto toga, Francuska će se suzdržati od glasovanja u Vijeću sigurnosti. Ova francuska odluka, vjerojatno, znači da će Washington u svjetskoj organizaciji postići izglasavanje nove rezolucije o Iraku.

Annan kritizirao "američki unilateralizam"

Međutim, neslaganje u vezi Iraka, bila su na East Riveru dalje zamjetna. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u svom je govoru kritizirao “američki unilateralizam”, pogotovo praksu preventivnih napada – koji, prema gospodinu Ananu, predstavljaju “opasan presedan”:

"Prema toj ideji, države nisu obavezne pričekati dok se ne postigne sporazum u Vijeću sigurnosti. One za sebe rezerviraju pravo da djeluju samostalno, ili u ad hoc organiziranim koalicijama. Takva logika predstavlja temeljnu prijetnju načelima, koja su možda nesavršena – ali su ipak 58 godina održavala mir i stabilnost."

Glavni tajnik Annan se jutros, prije govora u Glavnoj skupštini, susreo s predsjednikom Georgeom Bushom, kao s nizom drugih državnika. Zasjedanje glavne skupštine se nastavlja.

XS
SM
MD
LG