Linkovi

25. godišnjica Camp Davida (21/9/03) - 2003-09-21


U Washingtonu je nedavno održan jednodnevni simpozij posvećen 25. obljetnici Sporazuma iz Camp Davida, kojim je 1979. uspostavljen mir između Egipta i Izraela. Sporazum je bio potpisan sredinom rujna 1978. godine. Domaćin sporazuma bio je bivši predsjednik Jimmy Carter. Sudionici su razgovarali o tome kakvi se zaključci mogu izvući iz Camp Davida glede aktualnog mirovnog procesa na Srednjem istoku.

"Nismo se nadali da ćemo ostvariti napredak. U regiji su, sve od osnivanja Izraela, vladali duboko usađena mržnja i strah" - ovim je riječima svoje osjećaje pred mirovne pregovore u Camp Davidu, na početku washingtonskog skupa opisao bivši predsjednik Jimmy Carter. U svom govoru, on se također prisjetio se hladnog raspoloženja koje je vladalo 1978., kada su tadašnji izraelski premijer Mehachem Begin i tadašnji egipatski predsjednik Anwar Sadat stigli u Camp David na mirovne razgovore.

Unatoč atmosferi koja nije mnogo obećavala, nakon 12 dana intenzivnog dijaloga državnici su sklopili mirovni sporazum, prvi između Izraela i neke arapske zemlje. Gospodin Carter pripisuje uspjeh pregovora temeljitom planiranju, predanosti i poštivanju ograničenja obje strane.

Barak: Ključ uspjeha bila je imaginacija

Predsjednik izraelskog Vrhovnog suda Aharon Barak sudjelovao je u razgovorima u Camp Davidu kao suradnik gospodina Begina. "Ključ uspjeha Camp Davida bila je imaginacija. Kada god smo stigli pred zid, pokušali smo nešto novo. Uvijek smo nastojali pronaći nove ideje i nova rješenja."

Savjetnik egipatskog predsjednika Osama el Baz, koji je također sudjelovao u razgovorima u Camp Davidu, kaže da je angažman Sjedinjenih Država i danas od ključne važnosti: "Bez aktivnog i trajnog angažmana treće strane, kojoj obje sukobljene strane mogu vjerovati, vrlo je teško rješavati probleme, ako su pozicije dviju sukobljenih strana gotovo nespojive."

Tadašnji savjetnik predsjednika Cartera, William Quandt kaže da je jedna od grešaka počinjenih u Camp Davidu bila propuštena prilika da se produži obvezanost Izraela na zamrzavanje gradnje novih naselja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze na duže od tri mjeseca. Kako kaže, pogriješilo se i u time da se nije odmah pristupilo rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Abdulah: Tražimo kreativna rješenja za prekidanje nasilja

Aktualna nastojanja da se taj sukob riješi došla su na mrtvu točku. Izraelsko i palestinsko čelništvo međusobno se optužuju za kršenje duha novog mirovnog plana, koji predviđa uspostavljanje palestinske države do 2005. Krhko primirje je propalo. Palestinci su nastavili sa samoubilačkim bombaškim napadima na Izraelce, a izraelske su snage nastavile ciljano eliminiranje islamskih radikalnih čelnika.

Jordanski kralj Abdulah, koji je nedavno u Washingtonu razgovarao s predsjednikom Bushom govorio je o srednjoistočnoj situaciji u intervjuu za američku televiziju: "Postoje neka neriješena pitanja. Cilj mog je posjeta bilo je upravo traženje kreativnih rješenja. Željeli smo vidjeti što možemo učiniti s našim američkim prijateljima na ponovnom uspostavljanju dijaloga između dvije strane i na prekidanju kruga nasilja."

Otac kralja Abdulaha, potpisao je mirovni sporazum s Izraleom 1994. Bivši predsjednik Carter izjavio je da ga je davne 1978. najviše razočarao neuspjeh njegovih pokušaja da nagovori kralja Huseina da podrži razgovore u Camp Davidu i da već tada počne raditi na miru između Jordana i Izraela.

XS
SM
MD
LG