Linkovi

Hoće li general Clark svoju predizbornu kampanju voditi poput svoje vojne karijere? (21/9/03) - 2003-09-21


"New York Times" posvećuje opsežan članak najnovijem kandidatu za demokratsku predsjedničku nominaciju – umirovljenom generalu Wesleyu Clarku. Clarkov vojni životopis daje naslutiti kakvu će predizbornu strategiju izabrati, piše "Times", podsjećajući na Clarkove najbolje dane: 1995. je u pregovorima u Daytonu koristio kompjutorsku kartografiju i osobnu karizmu kako bi uvjerio Miloševića da pristane na kompromis o granicama. No, u kosovskoj je kampanji 1999. pokazao svoje slabe strane, kada je, kako kažu mnogi, nepromišljeno naredio Amerikancima da blokiraju jednu pistu u Prištini kako na nju ne bi sletjeli Rusi.

Clark je, kažu njegovi suradnici, u vojsci napredovao brzo zahvaljujući svojem intelektu i političkoj umješnosti. Kao vojnik pokazao je kombinaciju herojstva i želje za pobjedom. No, takva kombinacija, tvrde kritičari, čovjeku često donosi reputaciju da je arogantan i da ne sluša svoje pretpostavljene. To se, kažu, dogodilo i kada se Clark 1994, unatoč zabrani State Departmenta, sastao s Ratkom Mladićem, s kojim je pio rakiju. Što se same kampanje tiče, zbunjujuće je da jedan profesionalni vojnik još nije razradio svoju predizbornu strategiju, piše "New York Times", podsjećajući da tjedan dana prije objavljivanja kandidature, general Clark nije imao svoj izborni stožer, niti definirane stavove o važnim predizbornim pitanjima, kao što je Irak.

U "Washington Postu" i jutros dominiraju članci o posljedicama uragana Isabel. "Post" primjerice podsjeća da je Isabel u Washingtonu i njegovoj okolici srušila preko tisuću stabala, koja su nanijela znatnu materijalnu štetu. Ovakvom "pomoru" stabala pogodovalo je nekoliko faktora: jaki udari vjetra, krošnje pune lišća i tlo zasićeno vodom. Gotovo je stradala i jedna lipa pred Bijelom kućom, što je navelo glasnogovornika da izrazi zadovoljstvo što zemlja nije ostala niti bez jednog drveta koje su zasadili prethodni predsjednici.

XS
SM
MD
LG