Linkovi

Posljednji sati letjelice Galileo (21/9/03) - 2003-09-21


Jedna od najuspješnijih svemirskih misija u povijesti NASA-e uskoro će završiti – velikom plamenom loptom. Znanstvenici NASA-e će, naime, danas srušiti letjelicu Galileo na površinu Jupitera.

Galileo već osam godina orbitira oko Jupitera, šaljući na Zemlju tisuće fotografije najvećeg planeta Sunčevog sustava i njegovih brojnih satelita. Američka svemirska letjelica, lansirana prije 14 godina, uspjela je nadvladati brojne tehničke izazove, a njeni instrumenti otkrili su važne podatke o glavnim Jupiterovim satelitima – Ganimedu, Kalistu, Io i Europi.

Za Ganimed, mjesec koji je veći od planeta Merkura i Plutona, otkrilo se da ima vlastito jako magnetno polje. Ledeni Kalisto, pokazalo se, ima vrlo velik broj kratera. Io ima više od 150 aktivnih vulkana, čija je lava vruća od bilo čega na Zemlji u protekle dvije milijarde dolara. Galileo je osam puta proletio u blizini Europe, otkrivši da njena smrznuta površina pokriva ocean koji je mogao sadržavati oblike života.

Spoznaja da bi Europa mogla biti prvo svemirsko tijelo na kojem bi mogao biti pronađen život ujedno je i zapečatilo sudbinu letjelice Galileo. Znanstvenici NASA-e, zabrinuti da bi mikrobi sa Zemlje, koji su možda otputovali u svemir Galileom, mogli kontaminirati površinu Europe, odlučili su okončati njegovu misiju rušenjem letjelice na površinu Jupitera. Galileo će sagorjeti dok bude prolazio kroz Jupiterovu atmosferu.

Znanstvenici koji rade na njegovoj misiji okupit će se u sjedištu misije u Kaliforniji kako bi slušali posljednje radio signale dok se Galileo bude obrušavao prema Jupiteru.

XS
SM
MD
LG