Linkovi

Dvije plaće - veći dug (19/9/03) - 2003-09-19


Zašto je današnjim američkim obiteljima, u kojima najčešće rade oba roditelja, teže održati svoje financije u redu nego što je bilo njihovim roditeljima, gdje se uglavnom živjelo samo od očevih prihoda?

U posljednjih 25 godina, broj bankrota porastao je za 400 posto. Do kraja ovog desetljeća, kako predviđaju stručnjaci, svaka sedma obitelj imat će vlastita iskustva s proglašenjem bankrota. Ove godine, prema do sada dostupnim podacima, veći broj djece sučelit će se s obiteljskim bankrotom nego s rastavom roditelja.

Elizabeth Warren, profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta Harvard, stručnjak je za pitanja individualnih bankrota. Njezina teorija o uzrocima bankrota obitelji, međutim, razlikuje se od uobičajenih mišljenja da je svemu kriv američki potrošački duh. Ona smatra da je upravo plaća koju u kuću donosi majka krivac ekonomskih nevolja čitave obitelji. Umjesto da bude izvor financijske stabilnosti, - kao drugi prihod u kući -, taj je prihod omogućio obitelji da kreće u kupnju kuće, o kojoj se inače, zbog njezine cijene, uopće ne bi razmišljalo. Poželjne kuće, - a to su najčešće one u čijem se susjedstvu nalazi poželjna škola za djecu -, tako se često nađu u središtu pravog nadmetanja ponudama u kojima kuća odlazi onome tko plati najviše.

Rezultat takvog trenda je da obitelji s dvije plaće, prema profesorici Warren, često raspolažu s manje novca za normalan život od onih u kojima prisutnost majke kod kuće nadomješta potrebu za posebno dobrom školom. Tome treba dodati i element plaćanja vrtića, koji, - naročito ako se radi o dvoje ili više djece -, često košta više nego što iznosi plaća majke. Svoju teoriju Elizabeth Warren je iznijela u svojoj novoj knjizi, naslovljenoj "Zamka dvije plaće: zašto su majke i očevi iz srednje klase bez prebijene pare". Knjiga je izazvala priličnu pažnju stručnjaka, posebice onih koji tvrde da trenutni uvjeti davanja stambenih i hipotekarnih kredita mame ljude u pretjerano zaduživanje.

XS
SM
MD
LG