Linkovi

Skup WTO-a u Cancunu - korak natrag ili krah? (17/9/03) - 2003-09-17


Neuspjeh petog ministarskog sastanka Svjetske trgovinske organizacije neke je analitičare naveo da postave pitanje održivosti te međunarodne organizacije. Međutim, sudionici ministarskog skupa smatraju da je propalo zasjedanje predstavlja korak unatrag, ali ne i krah ove organizacije.

Neuspjeh zasjedanja Svjetske trgovinske organizacije bio je rezultat bezizlazne situacije u koju su – raspravljajući o poljoprivrednim subvencijama - zapale bogate industrijalizirane zemlje, s jedne i zemlje u razvoju, s druge strane.

Siromašne zemlje zahtijevaju da se subvencioniranje poljoprivrede u bogatim državama ukine, jer poljoprivrednici iz siromašnih zemalja s cijenama svojih proizvoda ne mogu konkurirati proizvođačima koji uživaju državnu pomoć u bogatim zemljama.

S druge strane, industrijalizirane zemlje, a posebno članice Europske unije, tražile su da se u Cancunu raspravlja o novim mjerama u vezi osiguranja stranih ulaganja i u vezi s konkurencijom. Zemlje u razvoju – na čijem se čelu, u skupini G-21, nalaze Brazil, Indija i Kina - taj su zahtjev odbacile.

I dok su mnogi ministri napustili Cancun nezadovoljni, predstavnici zemalja u razvoju nisu krili zadovoljstvo novostečenom pregovaračkom snagom. Brazilski ministar vanjske trgovine Celso Amorim izjavio da je stvaranje skupine G-21 predstavlja uspjeh koji je ostavio u sjeni neuspjeli pokušaj postizanja sporazuma o poljoprivrednim subvencijama:

“Na nama sada nije da tražimo krivca za neuspjeh. To nam nije važno. Ono što jest važno je da smo o pitanju poljoprivrede – koje nas je kao grupu ujedinilo – mogli sudjelovati u ozbiljnim pregovorima. Bili smo sudionici prema kojima je pokazano poštovanje.”

Brazilski ministar ne smatra da neuspjeh pregovora u Cancunu predstavlja ozbiljnu krizu Svjetske trgovinske organizacije, niti dovodi u pitanje budućnost svjetske trgovine. "Cancun predstavlja" – kako je rekao – "početak, a ne kraj". On je uvjeren da će skupina zemalja u razvoju i dalje imati presudnu ulogu u pregovorima o poljoprivredi u svijetu.

Američki povjerenik za vanjsku trgovinu Robert Zoellick optužuje, međutim, zemlje u razvoju da su se u Cancunu okrenule “govorima”, umjesto “pregovorima”. On je izrazio nadu u mogućnost ispravljanja štete pričinjene Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u Cancunu, ali je naglasio da bi za to bilo potrebno poduzeti ozbiljne korake, a ne samo govoriti o tome:

“Stanje se neće popraviti govorima kakve sam sinoć čuo na skupu…Lako je držati govore koje domaća publika želi čuti, te biti nagrađen pljeskom, ali se na taj način neće obaviti posao koji zahtjeva teške pregovore. … Mislim da smo ostvarili napredak u poljoprivredi, bar što se Sjedinjenih Država tiče. Uvijek smo bili spremni na pregovore. Mi možemo smanjiti subvencije ukoliko to učini i Europska unija, te ako se otvore tržišta. Mi ćemo otvoriti tržište više od drugih, ali se moraju otvoriti i ostala tržišta, što će pomoći i zemljama u razvoju.”

Gospodin je Zoellick naglasio da Sjedinjene Države ostaju predane slobodnoj trgovini, te će se zalagati za sklapanje sporazuma o tome – bilo multilateralnih, u okviru Svjetske trgovinske organizacije, ili bilateralnih s različitim zemljama.

XS
SM
MD
LG