Linkovi

Predstavljeno izvješće Svjetske banke o AIDS-u u Istočnoj Europi (17/9/03) - 2003-09-16


Regija Europe i središnje Azije i dalje je sučeljena s najbržim širenjem epidemije AIDS-a, odnosno zaraze HIV-om, na svijetu. Ruska Federacija i Ukrajina imaju najviše oboljelih ili zaraženih, ali sad se i mnoge druge zemlje susreću s problemom epidemije koja se brzo razvija – to je izvadak iz najnovijeg izvješća Svjetske banke predstavljenog danas novinarima u Washingtonu. Tamo je bio Ivica Puljić.

Ivica Puljić: Zdravstveni stručnjaci Svjetske banke ističu da je, osim AIDS-a, za zemlje jugoistoka Europe, potencijalno ozbiljna i epidemija turbekuloze te da se, što je prije moguće, trebaju poduzeti akcije kako bi se spriječilo širenje ovih bolesti. Prema kriterijima Svjetske banke, Hrvatska je svrstana u zemlje u gornjem srednjem razredu po prihodima njezinih gradjana. U toj su skupini još i Češka Republika, Estonija, Madjarska, Poljska, Slovačka i Turska. Medju gradjanima Hrvatske u starosnoj dobi od 15 do 49 godina ima 0.2 posto osoba koje su zaražene virusom HIV-a, odnosno koje su oboljele od AIDS-a što se smatra niskom stopom.

Hrvatska ima nekoliko zajedničkih socijalnih uvjeta sa Rumunjskom i Bugarskom, pa se često svrstava u istu skupinu s tim državama kada je i riječ o ovoj bolesti. Ti zajednički socijalni uvjeti, prema kriterijima svjetske banke, su visoka stopa neuposlenosti, još uvijek prisutno siromaštvo, brze društvene promjene, smanjena kakvoća zdravstvenih usluga i mogućnosti obrazovanja, zatim povećana zlouporaba opojnih tvari, komercijalno seksualni rad i velika pokretljivost stanovništva.

Andrea Tadić: Koliko je Hrvatska zapravo ugrožena i što Svjetska banka čini da pomogne tamošnjoj vladi da se sučeli s ovim problemima?

Ivica Puljić: "U Hrvatskoj se svake godine prijavi od 25 do 35 novih slučajeva zaraze HIV-om i AIDS-om,a za samo sedam posto njih se ne zna način prijenosa, što ukazuje na prilično dobar nadzor i ispitivanje pozitivnih slučajeva” – napominje se u izvješću Svjetske banke te se dodaje da se malo zna o tome koliko ima zaraženih virusom HIV-a medju intravenoznim ovisnicima o drogi, homoseksualcima i stanovništvom koje često mijenja mjesto boravka. Svjetska banka financijski pomaže Hrvatskoj u borbi protiv AIDS-a , a četiri milijuna i 900 tisuća dolara, izdvojenih za petogodišnji period, najviše se usmjerava kroz podršku vladinom programu reforme i razvitka zdravstvenog sektora.

Andrea Tadić: Bilo je riječi i slučaju djevojčice Ele, a poslano je i nekoliko poruka u Hrvatsku, zar ne Ivice?

IP: Tako je. Naime na današnjem susretu s novinarima predstavnici Svjetske banke su govorili i o slučaju djevojčice Ele kojoj su poručili da ne odustaje od borbe da dobije ravnopravan status s ostalom djecom. Hrvatskoj je vladi i vjerskim organizacijama poručeno da više rade na zdravstvenom obrazovanju stanovništva, a roditeljima - koji ne dopuštaju da njihova djeca idu u istu školu ili razred s Elom - da se doista nemaju zbog čega brinuti, jer se njihova djece ne mogu zaraziti boraveći s tom djevojčicom u istom prostoru. Jedini mogući načini zaraze su seksualni kontakt, infuzija zaražene krvi te uzimanje opojnih droga istom špricom koju koristi zaražena osoba. “Ela, zbog toga što je još uvijek premlada za sve ove aktivnosti, doista ne predstavlja nikakvu opasnost za ostalu djecu” – poruka je najviših zdravstvenih stručnjaka Svjetske banke roditeljima u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG