Linkovi

Zoellick: Moramo se razvijati zajedno (15/9/03) - 2003-09-15


Sastanak Svjetske trgovinske organizacije, koji je krajem prošlog tjedna održan u Meksiku, jučer je okončan neuspjehom. Nekoliko predstavnika zemalja u razvoju izrazilo je neslaganje nacrtom završnog dokumenta koji – prema njihovom mišljenju – nije adekvatno riješio problem poljoprivrednih subvencija koje postoje u zemljama Zapada, kao poticaj lokalnim farmerima. Neuspjeh ovog skupa u opasnost dovodi opći tijek pregovora o novom međunarodnom sporazumu o liberalizaciji globalne trgovine.

Predstavnici anti-globalizacijskih skupina koje se protive liberalizaciji trgovine, pozdravili su vijest o kolapsu pregovora pljeskom i skandiranjem. Ono što nisu mogli postići svojim danonoćnim prosvjedima, postigli su ustvari, vanjskotrgovinski predstavnici zemalja sudionica – pregovori su prekinuti neuspjehom.

Do takve situacije je došlo kada su zemlje u razvoju, njih 25, odbile Nacrt sporazuma koji predviđa postizanje opće nagodbe o liberalizaciji trgovine do kraja sljedeće godine. Zapadne zemlje, prije svega članice Europske unije, inzistirale su da se u nacrt sporazuma uključe i odredbe o zaštiti stranih investicija u zemljama u razvoju. No, države Trećeg svijeta smatrale su da prioritet trebaju biti agro-subvencije, kojima Zapad štiti vlastite farmere, a čemu se opiru siromašne zemlje.

Američki vanjskotrgovinski predstavnik Robert Zoellick bio je razočaran neuspjehom skupa, rekavši da su neke zemlje “očito dale prednost retorici, a ne ozbiljnom pregovaranju.” On smatra da slobodna trgovina koristi svima - i bogatima i siromašnima: "Zemlje u razvoju i razvijene zemlje moraju se razvijati zajedno. Razvijeni imaju korist od prosperiteta u zemljama u razvoju i sve manjeg siromaštva. Zbog toga mi i podržavamo sadašnju politiku. Zbog toga godišnje i trošimo 752 milijuna dolara da se razviju izvozni potencijali u zemljama u razvoju. Mi želimo pomoći zemljama u razvoju – i zbog toga što je to moralno ispravna stvar, a i zato što će to povećati opću globalnu trgovinsku razmjenu."

Ne-vladine organizacije, koje se protive liberalizaciji trgovine po sadašnjim kriterijima, za neuspjeh pregovora krive Sjedinjene Države i Europsku uniju. No, čelništvo Svjetske trgovinske organizacije ipak je optimistično, te smatra da se pregovori moraju nastaviti, jer će u protivnom doći do usporavanja svjetskog gospodarstva.

XS
SM
MD
LG