Linkovi

'Galileo' - u plamenu smrt poniranjem ka površini Jupitera (15/9/03) - 2003-09-15


Američka agencija za istraživanje svemira, NASA, planira namjerno srušiti svoju svemirsku letjelicu "Galileo" na površinu Jupitera kako bi osigurala da ona slučajno ne kontaminira Jupiterov mjesec Europu bakterijama sa Zemlje.

Nakon što ga orbita nanese na stranu Jupitera koja je suprotna Europi, slijedeće nedjelje, točno u 3 sata i 49 minuta poslijepodne po američkom vremenu, Galileo će se strmoglaviti prema olujnoj atmosferi Jupitera brzinom od gotovo 180 tisuća kilometara na sat. Ovakvo samoubilačko poniranje u Jupiterovu atmosferu dogodit će se na kraju Galilejeve 35. orbite oko ovog planeta, dakle znatno kasnije od jedanaest orbita, koliko je bilo planirano da ih obavi.

Vrućina koja će nastati trenjem letjelice i Jupiterove atmosfere doslovce će ispariti gotovo tonu i pol tešku letjelicu, uključujući i neznane milijune mikroba koji s njome putovali od lansiranja, 1989. godine. Time će se osigurati da niti jedan od tih mikroba ne dospije na ledene površine ogromnih oceana koji prekrivaju Jupiterov mjesec Europu.

Za Europu, - koja je i sama veličine osrednjeg planeta -, smatra se da pruža najgostoljubivije stanište za život izvan Zemlje, u čitavom Sunčevom sustavu. Ukoliko bi zemaljski oblici života dospjeli na Europu, možda u lokvici vode, otopljenoj toplinom koju zrači radioaktivni plutonij, koji Galileo koristi za stvaranje električne struje, oni bi mogli ugroziti buduće pokušaje da se pronađe autohtoni život na tom Jupiterovom mjesecu.

Uobičajeno, NASA sve svoje letjelice očisti od eventualnih mikroba na njihovoj vanjskoj površini. To nije bilo urađeno u slučaju Galileja, za koga se planiralo da ostane kružiti oko Jupitera. Međutim, prije nekoliko godina, pokazalo se da Europa nudi mnogo veće šanse za autohtoni život nego što se ranije smatralo. U tom smislu se i NASA odlučila radije griješiti u smislu prevelike sigurnosti, nego premale, te je Galileo osuđen na izgaranje u Jupiterovoj atmosferi.

XS
SM
MD
LG