Linkovi

Powell: 'UN će u Iraku imati vitalnu ulogu' (14/9/03) - 2003-09-14


Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da će Vijeće sigurnosti sutra raspravljati o američkom prijedlogu da se u obnovu Iraka uključi više zemalja. Državni tajnik Powell ovo je izjavio za vrijeme svog boravka u Bagdadu, gdje se sastao s iračkim dužnosnicima iz privremene vlade te čelnicima američke civilne uprave.

Državni tajnik Powell nada se da će američki prijedlog Ujedinjenim narodima ponovno omogućiti jak politički mandat u Iraku: "Ujedinjeni će narodi imati vitalnu ulogu. Želimo da svjetska organizacije bude što angažiranija. Zato i radimo toliko na ovoj novoj rezoluciji."

Nakon sastanka s iračkim ministrom vanjskih poslova Hoshiyarom Zebarijem, državni tajnik Powell je izjavio da je siguran da će američke snage uspjeti uspostaviti red kao i demokratski sustav, bez obzira na sve izazove."

Colin Powell je stigao u Irak iz Ženeve gdje se susreo s ministrima vanjskih poslova stalnih članica Vijeća sigurnosti. Razgovaralo se o američkom prijedlogu da se teret obnove Iraka ravnomjernije podijeli na više zemalja. Francuska je predložila da se suverenitet Iraka već sljedeći mjesec prebaci na iračke čelnike, a da bi izbori trebali biti održani početkom sljedeće godine. Državni tajnik Powell odbacio je ovaj prijedlog kao nerealističan.

Inače, sat prije dolaska državnog tajnika u Irak, u blizini mjesta Fallujah napadnut je konvoj američke vojske. U okršaju je ubijen jedan američki vojnik, dok su trojica ranjena. U Falluji je počela trodnevna žalost za devetoricom iračkih policajaca i jednim jordanskim stražarom koji su poginuli kada su amerčki vojnici na njih zabunom otvorili vatru.

XS
SM
MD
LG