Linkovi

Jennings: U Iraku potrebne dodatne, ali ne bilo kakve snage (15/9/03) - 2003-09-14


Ide li situacija u Iraku nabolje? Što kažu Iračani na jaču nazočnost međunarodnih snaga u njihovoj zemlji? Odgovore na ova pitanja potražio je američki politički stručnjak Ray Jennings iz Instituta za mir, koji se nedavno vratio s puta po Iraku.

Ray Jennings upravo se vratio s puta po Iraku. Kako kaže, kada se govori o sigurnosnoj situaciji u toj zemlji, svi imaju svoje, različite razloge za zabrinutost: "Vojska očigledno otkriva da je vrlo opasno biti na ulicama, pogotovo u pojedinim dijelovima Iraka. Iračani otkrivaju da su u proteklih tri mjeseca organizirani kriminal i obični kriminalci pustili korijene i da će ih zato kasnije biti vrlo teško iskorijeniti. A u proteklih mjesec dana, posebno u zadnjih dva-tri tjedna, od napada na sjedište Ujedinjenih naroda, vidimo i da su humanitarne i nevladine organizacije počele preispitivati svoju nazočnost u Iraku."

Sjedinjene Države u zadnje vrijeme intenziviraju napore na većem angažiranju međunarodne zajednice, posebno međunarodnih snaga u Iraku. Gospodin Jennings ocjenjuje da je na terenu nužno razmjestiti dodatne, ali ne bilo kakve snage. Kako kaže, u Iraku treba vojnika koji imaju razumijevanja za kulturne razlike i koji se dobro snalaze u nesigurnoj situaciji.

Hoće li, u takvim prilikama, vojnici iz drugih zemalja biti učinkovitiji od Amerikanaca?

Ray Jennings: Dok sam putovao Irakom kao nenaoružani civil, svuda sam nailazio na dobrodošlicu. No, na mnogim mjestima primijetio sam da ljudi znatno drugačije tretiraju nenaoružane civile od naoružanih vojnika. Mnogi Iračani, dapače, ne prave razliku između američkih i poljskih vojnika, već sve vojnike smatraju okupatorima. Zato mislim da angažiranje međunarodnih snaga neće u Iračanima probuditi neku posebnu dobru volju.

Gospodin Jennings iz Instituta za mir ističe da su komunalne usluge i dalje problematične, jer su, unatoč naporima na obnovi, sabotaže i pljačke još uvijek učestale. Da bi se to promijenilo, dodaje, treba poboljšati sigurnosnu situaciju, a u tome bi najviše mogla pomoći pojačanja vojnim snagama na terenu.

XS
SM
MD
LG