Linkovi

New York City, dvije godine kasnije (11/9/03) - 2003-09-11


Prošle su dvije godine od terorističkog napada na New York, no taj grad još uvijek osjeća gospodarske posljedice tog čina. To se posebno odnosi na donji dio Manhattana, gdje su nekoć stajale zgrade Svjetskog trgovinskog centra. Iako je čitava zemlja prošla kroz razdoblje recesije, gospodarsko stanje u New Yorku se tek sada počinje popravljati .

Lokalni poduzetnici u donjem dijelu Manhattana objašnjavaju da su izgubili milijune i milijune dolara. "Relativno smo brzo shvatili da nisu samo zgrade nestale, već da je s njima nestao i biznis. Izgubili smo redovite kupce koji su bili zaposleni u tim zgradama i imali dobru platežnu moć. Tornjevi - blizanci su nestali, zgrada Verizona je otišla, kao i poštanska zgrada i još nekoliko njih" - kaže Abe Brown, direktor najveće trgovine za računala i software u donjem dijelu Manhattana.

Sve u svemu, od 11. rujna 2001., dakle u svega dvije godine, u New Yorku je izgubljeno više od 100 tisuća radnih mjesta, nezaposlenost se kreće nešto iznad 8 posto – što se u ovoj zemlji smatra vrlo visokim brojem. Uz to, izgubljena je proizvodnja koja bi u normalnim uvjetima generirala oko 83 milijarde dolara.

Izgubljeni su i milijuni četvornih metara poslovnog prostora – činjenica koju neće biti tako lako uskoro nadoknaditi. K tome, budući da su biznisi ili propadali ili se odlučili na selidbu iz donjeg Manhattana, tisuće i tisuće kvadratnih metara poslovnog prostora dugo su zjapili prazni. Neposredno nakon 11. rujna 2001., 30 posto stanovnika tog dijela Manhattana odselilo se iz te četvrti.

Danas, dvije godine kasnije, stanje je drugačije – ljudi su se počeli vraćati, tako da je ponovno naseljeno više od 90 posto stanova. Takav trend, naravno, daje razloga optimizmu. "Vide se znaci oporavka. Stanovnici su se vratili, dosta se poslovnog prostora iznajmljuje, ulice su otvorene za promet, turisti su brojni…. Sve u svemu – vlada oprezni optimizam. No, ne radi se o nekom eksplozivnom oporavku – stvari se kreću polako, no – ipak se kreću" - kaže Shirle Jaffee, dopredsjednica skupine za poslovni razvoj New Yorka.

Uskoro će početi konstrukcija spomenika Svjetskom trgovinskom centru kao i izgradnja novog poslovnog prostora. U studenom se ponovno otvara i željeznička veza tog dijela Manhattana s New Jerseyem - sve to predstavlja konkretne znakove gospodarskog oporavka.

Shirley Jaffee predviđa da će trebati 10 godina za realizaciju potpunog gospodarskog oporavka, a financijski direktor New Yorka William Thompson procjenjuje da grad prolazi kroz recesiju koja traje već 30. mjesec. Krajem 90tih i 2000. godine, broj novih radnih mjesta u New Yorku rastao je rekordnom brzinom od 50-tih godina prošlog stoljeća. Jednom je moralo doći i do usporavanja tog rasta, pa možda i recesije, no sveopći je koncenzus da bi grad New York, da nije bilo terorističkih napada prije dvije godine, već odavno nadišao eventualne financijske probleme….

No, uz ove dobre naznake gospodarskog oporavka, zabrinutost zbog zdravstvene kvalitete života na tom dijelu Manhattana i dalje traje. Naime, prilikom kolapsa Svjetskog trgovinskog centra, gusti je sloj prašine, pepela i čađi pokrio okolnje ulice, zgrade, drveća…Unatoč tome, već tjedan dana nakon napada, vladina Agencija za zaštitu okoliša proglasila je zrak u okolici Svjetskog trgovinskog centra "sigurnim za disanje".

U kolovozu ove godine, ista je agencija pak izdala izvješće u kojem se kaže da je taj proglas možda bio preuranjen, jer se nije temeljio na dovoljnom broju podataka i analiza. Razne su vladine agencije - na federalnoj, državnoj i gradskoj razini - ispitivale kvalitetu zraka na otvorenom, u blizini srušenog Svjetskog trgovinskog centra.

No, nisu ispitivale zrak u zgradama, gdje su se kontaminanti lako mogli smjestiti u tepihe ili ventilacijske sustave. Također, Agencija za zaštitu okoliša očistila je stanove u neposrednoj blizini takozvane "Nulte točke" - Ground Zero, no, nije učinila isto u obližnjim zgradama. Danas, dvije godine nakon napada, i dalje stižu zahtjevi da vlada sustavno ispita širenje tvari koje zagađuju, poput azbesta, olova, cinka, žive i slično.

U bolnici Mount Sinai pregledano je oko šest tisuća osoba koje su radile na spašavanju žrtava i samim time bile izložene oneščivaćima nastalim usljed rušenja tornjeva. Ustanovljeno je da je velika većina njih imala dišnih problema, dok je više od polovice zadobilo psihičke posljedice.

"Upada u oči ustrajnost spomenutih simptoma. Počeli smo s pregledima 10 mjeseci nakon što su spomenuti radnici bili izloženi zagađenju, no oni su još i tada patili od dišnih i psiholoških poteškoća" - riječi su doktora Stephena Levina, koji provodi istragu u bolnici Mount Sinai. Sada je u tijeku ispitivanje koje vladu košta 20 milijuna dolara, a kojim se ispituju posljedice po zdravlje tisuća i tisuća ljudi, izloženih vatri i dimu tog kobnog 11. rujna 2001. godine. Taj projekt provode volunteri , a predstavljat će jedan od najopsežnijih ispitivanja javnog zdravlja u povijesti. …Unatoč tih – i drugih problema – Newjorčani su postali ujedinjeniji no ikada prije, čvrsti u nakani da nadiđu poteškoće i nastave biti ono čime su se uvijek ponosili – slobodni i prosperitetni građani jednog od najosebujnijih gradova na svijetu.

XS
SM
MD
LG