Linkovi

Koliko će trajati 'besposleni ekonomski oporavak'? (9/9/03) - 2003-09-09


Dnevnik Christian Science Monitor pita se zbog čega je stopa neuposlensoti još uvijek razmjerno visoka – kada već nekoliko mjeseci zemlja bilježi umjereni gospodarski rast, odnosno povećanje niza gospodarskih indikatora. Ovo je naime prvo razdoblje ekonomskog poleta od 1945 – nakon duže gospodarske krize – u kojem stopa zaposlenosti zapravo stagnira, umjesto da i ona prati druge razmjerno dobre trendove.

Recesija je, službeno okončana u studenom 2001. – a od tada je zemlja izgubila milijun radnih mjesta. Razloga za “besposleni gospodarski oporavak” – kako ga naziva dnevnik iz Bostona – ima više. Američka ekonomija, kao prvo, orjentirana je sve više na sektor usluga, a ne na proizvodnju. Tercijarne djelatnosti u pravilu su najškrtije kada se radi o upošljavanju već otpuštenih radnika. Drugi je razlog – američke su korporacije, kada su otpuštanja u pitanju, prilično oštre, troškovi proizvodnje okrutno se režu čak i u slabijem gospodarskom razdoblju, kako bi se očuvao profit – objašnjava jedan ekonomski stručnjak.

Najtiražniji američki dnevnik USA Today piše o tužbi koju su jučer na saveznim sudovima diljem Sjedinjenih Država podigle glazbene kompanije, - predstavljene Udrugom nakladnika nosača zvuka -, protiv pojedinaca koji preko interneta razmjenjuju glazbu. Ukupno je podignuta 261 tužba za nezakonito presnimavanje, odnosno 'downloadanje', glazbenih snimki pomoću Interneta, odnosno piratiziranje glazbenih materijala zaštićenih autorskim pravima.

Upravo se takva praksa krivi za pad prodaje glazbenih CD-ova, koja je od sredine 2000. godine do danas pala za 31 posto. Glazbeni nakladnici najavili su program amnestije za osobe koje priznaju da su nezakonito dijelile glazbene snimke online. Prema anketi lista USA Today, samo 3 posto čitatelja je reklo da će priznati takvu praksu i odreći je se, dok ih je 75 posto glatko odbilo amnestiju. Oko 22 posto ispitanika ustvrdilo je da nikad nisu downloadali glazbu s interneta.

XS
SM
MD
LG