Linkovi

Kalifornija protiv cigareta - reklamama i porezom (9/9/03) - 2003-09-09


Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da svake godine, od uzroka povezanih s uživanjem duhana, prijevremeno umre pet milijuna ljudi. U svibnju, ova je organizacija usvojila prvi međunarodni sporazum kojemu je cilj smanjenje pušenja. Sjedinjene Države prednjače s upozorenjima o zdravstvenim rizicima vezanim uz pušenje, kao i s mjerama koje se poduzimaju u cilju smanjenja pušenja. Najdalje je u tome otišla Kalifornija.

U usporedbi s ostalih 49, ova savezna država ima najrestriktivnije zakone protiv pušenja. Uz to, tamo se javna kampanja protiv pušenja financira novcem od poreza na cigarete. Javnozdravstveni dužnosnici tvrde da rat protiv cigarete vode na dvije bojišnice. Prva kampanja vodi se putem radio valova i televizije, različim kratkim spotovima s istom porukom: cigarete stvaraju ovisnost i smrtonosne su. Na engleskom, španjolskom, korejskom i drugim jezicima, gledateljima i slušateljima se poručuje da pušenje uništava njihovo zdravlje, ali, putem sekundarnog udisanja dima, uništava i zdravlje onih oko njih, koji sami ne puše.

Ken August, koji radi u kalifornijskom Odsjeku za javno zdravstvo, kaže da ova savezna država prednjači u kontroli uporabe duhana, pri čemu je pušenje zabranjeno praktički na svim radnim mjestima i u javnim zgradama: "Kalifornija je prva u Sjedinjenim Državama zabranila pušenje u restoranima, 1995. godine, a potom, 1998, pušenje je zabranjeno i u barovima, kafićima i drugim sličnim objektima."

Drugi oblik borbe protiv duhana je - porezna politika. Godine 1988, referendumom je ozakonjen 25-postotni porez na cigarete, koji se koristi za financiranje protukampanju reklamama duhanske industrije, koja godišnje potroši u toj državi 800 milijuna dolara na reklamiranje svojih proizvoda. Prihod od poreza na cigarete financira i medicinske usluge, znanstvena istraživanja i reklame protiv pušenja, kao i projekte zdravstvenog prosvjećivanja u školama.

"Stopa pušača među odraslim građanima Kalifornije pala je s oko 21 posto, kolika je bila 1989, na 16 posto 2002. godine. Za Kaliforniju, to je rekordno niska stopa pušenja" - kaže Ken August. Očito, kampanja protiv pušenja daje rezultate, i to ne samo u smanjenju broja pušača! Tijekom devedesetih godina, stopa obolijevanja od raka pluća i bronhija opala je za 15 posto, a smanjen je i broj srčanih bolesti. U krajnjoj liniji, kažu dužnosnici, posljednjih par godina opada i prihod od poreza na cigarete, a to je sigurno najbolji pokazatelj da se smanjuje njihova prodaja.

XS
SM
MD
LG