Linkovi

Europska komisija upozorava da nije nadležna za hrvatsko-slovenski spor o gospodarskom pojasu na moru (2/9/03) - 2003-09-02


Institucije Europske unije drugačije nego što se to dade zaljučiti iz medija gledaju na spor Slovenije i Hrvatske, oko namjere Zagreba da proglasi gospodarski pojas. Europska komisija je upozorila da nije nadležna u ovom sporu.

Europska komisija nenadležna je za granični spor Slovenije i Hrvatske budući da se hrvatska namjera za proglašavanje gospodarskog pojasa na Jadranu temelji na međunarodnom pravu i UN-ovoj konvenciji, izjavio je u utorak glasnogovornik povjerenika za proširenje Komisije Guentera Verheugena.

Jean-Christophe Filori potvrdio je da je povjerenik Verheugen primio pismo Dimtrija Rupela na temu gospodarskog pojasa. Pismo je opisano kao "prosvjedno", a biti će odgovoreno do kraja tjedna, vjerojatno uz istu formulaciju kojom se nekidan poslužio drugi povjerenik, Franz Fischler. Europska je komisija naime nenadležna za ovu problematiku.

U principu Komisija podržava sve napore za sustavnim ekonomskim i ekološkim očuvanjem mora, uključujući Jadransko i, shodno stavovima Unije, smatra da je jedini način rješavanja nesuglasica razgovor, u ovom slučaju bilateralni dijalog predstavnika susjednih zemalja.

Europska komisija redovno diplomatskim kanalima dobiva informacije iz Ljubljane i Zagreba.

Glasnogovornica povjerenika za vanjsku politiku također je upozorila da su pregovori jedini način za razrješavanje spora.

Odgovaranje na pisma jedine su trenutne "konzultacije" Ljubljane i komisije koje je u Zagrebu u utorak ujutro spominjao komisijin veleposlanik Jacques Wuneberger.

Slučaj s gospodarskim pojasom nije prvi slučaj s granicom koji je uzrokovao napetosti između susjeda. Prije godinu slična je svađa finalizirana neuspjelim pokušajem Slovenije da u rezoluciju Europskog Parlamenta ubaci formalni zahtjev Unije Zagrebu da potpiše sporazum o Piranskom zaljevu. Zaključak je ispao iz procedure kao nekorektan.

Summit europske Petnaestorice 1999. godine u Helsinkiju preporučio je budućim članicama Unije rješavanje svih međusobnih sporova, uključujući i pogranične, prije ulaska u Uniju. Potom je u mnogo navrata isticano da neriješene granice neće predstavljati prepreku zemljama za članstvo u Uniji. Preporuka je također sugerirala da se sporovi, ne uspiju li pregovori, raspliću krajnjim sredstvom međunarodne arbitraže.

XS
SM
MD
LG