Linkovi

'Ubojstva iz časti' (2/9/03) - 2003-09-02


Svake godine, diljem svijeta, tisuće žena, djevojaka i djevojčica je ubijeno jer se njihovi postupci protumače kao sramotni po njihove obitelji. Ta takozvana 'ubojstva iz časti' uglavnom izvode muški pripadnici obitelji. Žena ili djevojka može biti ubijena zbog udaje za nekoga tko nije po volji njezine obitelji, ili zbog toga što traži razvod, ili zato što je bila žrtva silovanja, osumnjičena za preljub, odlazila na sastanke bez odobrenja roditelja, pa čak i ako je samo bila meta ogovaranja. U mnogim slučajevima, ubojice budu posve blago kažnjeni - često s manje od godine dana zatvora. Ponekad u potpunosti izbjegnu zatvorsku kaznu.

Takav je bio slučaj u Jordanu, s ocem mlade žene po imenu Dalia. O sudbini Dalije govori novobojavljena knjiga, naslovljena "Izgubljena čast". Knjigu je napisala Dalijina prijateljica Norma Khouri, a tema je - 'ubojstvo iz časti'. Norma i Dalia, obje dvadesetih godina, vodile su frizerski salon u Ammanu. Nakon što se Dalia sprijateljila s jednim mladim vojnim časnikoma, koji je došao na šišanje kose, Norma je mladom paru pomagala da se sastanu bez znanja svojih roditelja. No, kada je Dalijin otac saznao za to prijateljstvo, on je svoju kćerku izbo do smrti.

Prema knjizi Norme Khouri, jordanski je sud proglasio Dalijinog oca krivim za manji zločin i osudio ga na samo tri mjeseca zatvora. Čak niti tu kaznu nije trebao odslužiti jer se vrijeme koje je prije suđenja bio na slobodi uz kauciju računalo u kaznu.

Posljednjih godina, kraljevska obitelj i vlada u Jordanu pokušavaju promijeniti poglede javnosti prema takozvanim 'ubojstvima iz časti'. Ti su napori uspjeli smanjiti broj takvih zločina. Sada, aktivisti za prava žena i drugi pozivaju jordanski parlament da usvoji zakon kojim će počinitelji 'ubojstva iz časti' biti adekvatno kažnjavani.

Jordan nije jedina zemlja u kojoj su takva ubojstva problem. Prema izvješću Ujedinjenih naroda, ona su ozbiljan problem u Bangladešu, Egiptu, Pakistanu, Turskoj, Jemenu i Iraku, kao i nekim drugim zemljama.

U Iraku, problem se pogoršao nakon 1990, kada je, u nastojanju da se umili određenim plemenima, Saddam Hussein ukinuo kazne za 'ubojstva iz časti'. Godine 2002, Ujedinjeni narodi su izvijestili da je od tada više od četiri tisuće iračkih žena bilo žrtvama takvih ubojstava. Iračke žene su uvjerene da će stvari biti drugačije u demokratskom Iraku.

Jasno je da u svim zemljama u kojima dolazi do 'ubojstava iz časti', vlade moraju usvojiti i provoditi odgovarajuće zakone. Svi ljudi, - i muškarci i žene podjednako -, zaslužuju jednaku zakonsku zaštitu.

XS
SM
MD
LG