Linkovi

'Literatura za komade' (1/9/03) - 2003-09-01


Jedan književni žanr, usmjeren isključivo na mladu žensku čitateljsku publiku, pokazuje se kao 'kokoš koja nese zlatna jaja' za američko izdavaštvo.

"Dnevnik Bridget Jones", bestseller iz 1998, a kasnije i holivudski filmski hit, inspirirao je lavinu djela istog žanra, svih s istim glavnim likom - nesavršenom zaposlenom ženom u potrazi za ljubavlju.

Tipična heroina takvih romana je dvadesetih ili tridesetih godina, zahtjevne karijere i neispunjenog privatnog života. Kako to karakterizira jedan književni kritičar, "nijedna od tih junakinja nema sjajan posao, nijedna nema ni sjajan izgled, a sam Bog zna, nijedna nema ni približno savršenog momka."

Taj je žanr već dobio i vlastiti naziv - 'chick literature', odnosno, u slobodnom prijevodu, 'literatura za komade'. Što se prodaje tiče, ovaj žanr je svojim plasmanom daleko odmaknuo svim ostalim žanrovima beletristike. Prema podacima knjižarskog lanca "Barnes and Noble", mega-pisci, poput Toma Clancyja, Johna Grishama i Michaela Crichtona, bilježe pad u prodaji svojih djela, ali, istodobno, prodaja 'literature za komade' raste, i to eksponencijalno.

Čitava američka izdavačka industrija godišnje ostvari promet u visini od 23 milijarde dolara. Unutar toga, 'chick literature' je prošle godine zaradila više od 71 milijuna dolara. Nekoliko je izdavača, uključujući i Harlequin, Broadway i Pocket Books, stvorilo posebne nakladne serije u kojima se objavljuju samo naslovi iz takvog žanra.

XS
SM
MD
LG