Linkovi

Hollywood na splitski način (1/9/03) - 2003-08-31


U Splitu bi se na Rivi ili u Marmontovoj ulici uskoro po uzoru na američki Hollywood mogli razgledavati otisci poznatih osoba grada pod Marjanom. Umjesto glumaca Splićani bi u povijest upisali sportaše – splitske nositelje olimpijskih medalja.

U Splitu bi se na Rivi ili u Marmontovoj ulici uskoro po uzoru na američki Hollywood mogli razgledavati otisci poznatih osoba grada pod Marjanom. Umjesto glumaca Splićani bi u povijest upisali sportaše – splitske nositelje olimpijskih medalja.

Doktor Ivo Glunčić specijalist je za bolesti uha, grla i nosa u Splitskoj bolnici. Nakon što je razgledao Los Angeles i vidio otiske poznatih glumaca u Hollywoodu, pomislio je kako bi se i Split mogao odužiti svojim zaslužnim građanima, ali iz svijeta sporta i to nositeljima olimpijskih odličja. Za Glas Amerike kaže da će svoje mjesto među olimpijcima pronaći i oni priznati splitski sportaši čiji sport nije uvršten u olimpijsku obitelj.

“Mislim da bi za početak kriterij uvrštenja u izbor bio samo za olimpijske nositelje medalja i tu nema nikakvih nejasnoća. Tko ima olimpijsku medalju ima i svoje mjesto na toj pločici, na toj šetnici sportskih velikana.”

Split je ponosan na svojih 56 nositelja raznih olimpijskih odličja. Košarkaš Dino Rađa zaslužio je srebrnu medalju na olimpijskim igrama u Barceloni 1992. Bilo je to povijesno hrvatsko finale s najjačim američkim dream teamom.

“U svakom slučaju mislim da je Split grad koji se prepoznaje po sportašima i sportu tako da takva ideja nije loša. Mislim da su svi splitski sportaši sigurno zaslužili dio povijesti ovoga grada”, kaže Dino Radja proslavljeni centar hrvatske košarkaške reprezentacije i bostonskog Celticsa.

Osim velike plivačice Ðurđice Bjedov koja se iz Mexico Citiya 1968. godine vratila u Split s osvojenim zlatom, legendarnim četvercem u veslanju splitskog Gusara što su se u Helsinkiju 1952. okitili najsjajnijim odličjem, još jedan među mnogim splitskim zlatnim olimpijcima je i Milivoj Bebić član bivše vaterpolo reprezentacije i nositelj zlatne medalje s Olimpijade u Los Angelesu 84. godine. O ideji doktora Glunčića da se Split oduži svojim nositeljima olimpijskih medalja u duhu američkog Holliwooda kaže:

“Ideja odnosno inicijativa je odlična, već su takve stvari nama svima poznate u svijetu i Split isto tako ne bi trebao biti izuzetak posebno u oblasti sporta po čemu je ovaj grad zaista proslavljen i poznat”.

Hrvatski stijeg na Olimpijadi u Barceloni ‘92. godine nosio je Goran Ivanišević i u tenisu osvojio broncu. Na Olimpijadi u Los Angelesu 1984. Ivan Pudar bio je vratar nogometne reprezentacije bivše države i u Split se vratio sa brončanim odličjem. Predlaže da se sportska inicijativa realizira i na polju slikarstva i književnosti.

“Sama informacija koja je doprla do mene odmah me razgalila. Jednostavno kad pomislim da u gradu Splitu ima preko 50 olimpijaca koji su dali strašnog oduška ovom narodu i zadovoljstva kroz ono što smo mi radili u sportskom smislu. Podržavam ideju maksimalno, kazat će ovaj nekadašnji vratar splitskog Hajduka i reprezentacije.”

XS
SM
MD
LG