Linkovi

300 tisuća šiita na ispraćaju ubijenog ajatolaha (31/8/03) - 2003-08-31


300 tisuće muslimana-šiita okupilo su se u Bagdadu na posljednjem ispraćaju jednog od njihovih glavnih vođa, ajatolaha Muhameda Bakira al-Hakima, koji je ubijen prekjučer u bombaškom napadu u Najafu. Ajatolahovo će tijelo biti odneseno u nekoliko iračkih gradova prije povratka u Najaf gdje će biti pokopano.

Mnogi ožalošćeni šiiti pronijeli su bagdadskim ulicama tabut s tijelom ubijenog ajatolaha koje je bilo umotano u crnu tkaninu, a potom prekriveno zelenom zastavom. Američki i irački dužnosnici izrazili su sućut i ljutnju zbog bombaškog napada u Najafu. Taj napad, u kojem je poginulo oko stotinu ljudi, pripisuje se skupinama koje pokušavaju potkopati stabilnost u Iraku. Iračka policija jučer je uhitila četvoricu muškaraca u vezi s napadom. Sljedbenici ubijenog ajatolaha okrivljuju za napad pristaše Saddama Husseina, ali drže odgovornima i koalicijske snage jer nisu uspostavile sigurnost.

Brat ubijenog ajatolaha Hakima poručio muslimanima-šiitima da se ne pokušavaju osvetiti. On ih je pozvao da nastave raditi na jedinstvu i obnovi Iraka. Ubijeni ajatolah Hakim – koji se vratio u Irak nakon više od dva desetljeća izgnanstva u Iranu – zalagao se za opreznu suradnju s američkom upravom u toj zemlji i novim Upravnim vijećem Iraka.

Vojni dužnosnici kažu da nisu razmjestili snage oko svetih mjesta na zahtjev muslimanskih čelnika. Međutim, danas je objavljeno da se formira posebna postrojba s oko 400 iračkih vojnika koja će čuvati sveta mjesta.

XS
SM
MD
LG