Linkovi

Tek manji broj obitelji žrtava terorističkog napada prijavio se za kompenzaciju (31/8/03) - 2003-08-31


New York Times donosi napis o sve većoj zabrinutosti među američkim dužnosnicima zbog toga što se još uvijek 60 posto obitelji žrtava terorističkog napada od 11. rujna 2001. godine nije prijavilo za kompenzaciju iz fonda koji je utemeljio američki Kongres. Prema posljednjim informacijama u Svjetskom trgovinskom centru i u Pentagonu poginulo je tri tisuće i šesnaest osoba. Međutim, do petka zahtjeve za kompenzacijom je podnijelo tek 1240 obitelji poginulih. Iako se ne zna koliko je ljudi ranjeno u ovim napadima, dosad je pomoć zatražilo 1035 osoba. Rok za podnošenje zahtjeva za odštetom istječe 22. prosinca ove godine.

Washington Post na naslovnici donosi tekst o tome kako uprava podzemne željeznice glavnog američkog grada pokušava na inovativan način prikupiti dodatna sredstva. Razmatra se mogućnost da se prodaje prostor za oglašavanje u tunelima podzemne željeznice. Koristila bi se nova tehnologija koja bi zapravo prikazivala kratke filmove koji bi izgledali kao da lebde u mraku s vanjske strane prozora. Ta se tehnika oslanja na niz svjetlećih ploča koje stvaraju dojam da se slike pokreću. Inače washingotosnki metro ima prorčun od skoro 900 milijuna dolara, a prošlu je godinu završio s gubitkom od 48 milijuna dolara.

Los Angeles Times piše o kalifornijskoj temi broj jedan – izborima za guvernera. Točnije u današnjem izdanju osvrće se na strategiju jednog od kandidata, sadašnjeg zamjenika guvernera, Cruza Bustamantea. Novinar ovog lista smatra kako je spori ali vrlo ustrajan način provođenja kampanje gospodina Bustamantea vrlo efikasan. Ovaj unuk meksičkih doseljenika ima i tu prednost što se biračima u najmnogoljudnijoj američkoj saveznoj državi može prezentirati kao političar koji živi s obje strane kalifornijske etničke stvarnosti – a u 50 godini života ima izglede postati prvi guverner latino podrijetla ove savezne države. Los Angeles Times smatra da je gospodin Bustamante najuvjerljiviji kandidat na izborima koji su predviđeni za 7. listopada.

XS
SM
MD
LG