Linkovi

Američki tisak o predizbornoj tematici (30/8/03) - 2003-08-30


Pogled na jutrošnja izdanja američkih dnevnih listova donosi mnogo predizborne tematike. "Washington Post", primjerice, nagovješćuje tešku budućnost za trenutno vodećeg kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, Howarda Deana, bivšeg guvernera savezne države Vermont.

S obzirom da je glavni adut u predizbornoj kampanji Howarda Deana tvrdnja da je on anti-političar, odnosno da govori potpuno istinito i bez uvijanja ili izvlačenja, to bi ga tvrdnje o suprotnom prilično teško koštale, piše washingtonski list. A protunapad takvih tvrdnji sprema se u nekoliko tabora njegovih izravnih konkurenata.

Neke od tih tvrdnji mogle bi prilično potresti popularnost gospodin Deana. Recimo, svojedobna spremnost da pomakne davanje državne penzije na kasniju dob od sadašnjih 65 godina. Sada, kada su glasovi umirovljenika vrlo važni, Howard Dean tvrdi da to nikad nije ni želio. Slično je promijenio mišljenje i o Kubi kada bi mu mogli trebati glasovi savezne države Floride. Uglavnom, piše Post, demokratska politička scena mogla bi postati pravo ratište.

O izborima, ali onim kalifornijskim, piše "New York Times", ustvrdivši da samo tri godine nakon što je ta savezna država izglasala kontrolu financiranja predizbornih kampanja, sada tamo novac curi kroz sve rupe zakona u potpuno poludjeloj predizbornoj potrošnji. Šesteroznamenkaste svote slijevaju se iz sindikata u odbor za odbacivanje opoziva guvernera Graya Davisa. Arnold Schwarzenegger je počeo svoju kampanju donacijom od 2 milijuna dolara, koja je došla iz njegovog vlastitog džepa. Indijanska plemena Kalifornije, obogaćena prihodom iz kockarnica, namjeravaju potrošiti 10 milijuna dolara u kampanji u korist sadašnjeg zamjenika guvernera Cruza Bustamantea. Dakle, novaca koliko hoćeš, a kontrole nigdje, konstatira njujorški list.

A, kad već spominjemo Arnolda Schwarzeneggera, tu je opet "Washington Post" koji tvrdi da bi slavni glumac mogao dobiti podršku od tamo odakle ju niti jedan kalifornijski političar nikada nije ni očekivao ni dobio. 'Terminator' je, naime, privukao pažnju mladića koji svoje vrijeme uobičajeno provode 'surfajući', odnosno jašući valove i, u principu, uopće ni ne glasaju. Sada se čuje, piše Post, da ih je Schwarzenegger zainteresirao za politiku; njegov predizborni skup u Huntington Beachu bio je, neočekivano, preplavljen oduševljenim mladim surferima.

XS
SM
MD
LG