Linkovi

Američke ekonomiste brine spor gospodarski oporavak (27/8/03) - 2003-08-27


Po mnogim pokazateljima, američko gospodarstvo se oporavlja. Stopa nezaposlenosti je na najnižoj razini u posljednjih šest mjeseci, sektor usluga prošli je mjesec doživio rast po najvišoj stopi zabilježenoj dosad, a krajem prošlog mjeseca američke burze dionica zabilježile su najviše vrijednosti u proteklih šesnaest mjeseci. Međutim, unatoč svemu postavljaju se dva temeljna pitanja - zašto oporavak nije snažniji i i kojim se putem gospodarstvo kreće?

Recesija izazvana slomom prenapuhane vrijednosti tehnoloških kompanija u ožujku 2001. godine službeno je okončana osam mjeseci kasnije. Ipak, gospodarski rast bio je polagan, djelomično zbog terorističkog napada od 11. rujna 2001. godine i niza računovodstvenih skandala u američkim korporacijama. Tijekom posljednje dvije godine, više od dva i pol milijuna ljudi izgubilo je radna mjesta u Sjedinjenim Državama.

Michael Bordo profesor je na sveučilištu Rutgers. Njegova procjena stanja američkog gospodarstva odražava raznolikost pogleda mnogih američkih gospodarskih stručnjaka. "Mijenja se stanje na burzama dionicama, a to je obično vodeći pokazatelj budućeg oporavka. Ono što je još uvijek pomalo sporo i zabrinjavajuće jest da razina ulaganja nije na visini na kojoj su neki očekivali da će biti, možda zbog šokova koje smo doživjeli tijekom nekoliko posljednjih godina. Gospodarstvu će ipak trebati malo duže za povratak veće razine investicija."

Međutim i taj se trend možda već mijenja. U posljednjem tromjesečju, poslovna su ulaganja narasla za gotovo 7 posto – što je najveći rast u posljednje tri godine. Kompanije troše novac kako bi zamijenile istrošenu ili zastarjelu opremu. Međutim, većina se ekonomista slaže s time da ova vrsta poslovnih ulaganja nije zabilježena u svim poslovnim sektorima.

I dok većina analitičara vjeruje kako je smanjivanje kamatnih stopa poticajno za ulaganja, direktor Centra za međunarodnu trgovinu i ekonomsku politiku pri Zakladi Heritage ovdje u Washingotnu Marc Miles smatra da ono može biti i kontraproduktivno: "Ako uđete u trgovinu da biste kupili, primjerice, kaput i ja vam kažem: 'Dobro, prodat ću vam kaput, ali sljedeći tjedan možete ga kupiti 20 posto jeftinije'….biste li kaput kupili odmah ili pričekali tjedan dana? Očigledno imate razloga za čekanje. I ako očekujete da će Središnja banka smanjivati kamatne stope, odgodit ćete vaše kupovine ili ulaganja sve dok ne budete dobili povoljnije uvjete. Mislim kad bi iz Središnje bake poručili: 'OK, gotovo je sa smanjivanjem kamatnih stopa', vjerujem da bismo vidjeli stopu gospodarskog rasta na razini od otprilike 4 posto."

Većina analitičara se slaže da je snižavanje kamatnih stopa bilo ključno za održavanje ekonomije. Potrošnja na kuće, stanove i automobile bila je jedan od malog broja izvora gospodarskog rasta tijekom protekle dvije godine... Tijekom osamdesetih predsjednik Reagan je donio nekoliko velikih smanjenja poreza koja su pomogla da se oživi posustalo američko gospodarstvo. Mnogi analitičari vjeruju da će ista strategija ponovno postići uspjeh.

Međutim, ekonomist Ken Goldstein upozorava da smanjenja poreza danas neće biti repriza onog od prije dva desetljeća: "Tijekom osamdesetih smanjivali smo poreze na saveznoj razini, vis-a-vis proračunskih viškova na razini saveznih država. Sada pak, ne samo da imamo velik proračunski manjak, najgori koji smo imali tijekom osamdesetih, a, on, povrh toga, dolazi u vrijeme povećavanja poreza na lokalnoj razini i razini pojedinih država, koje su poput Kalifornije, u vrlo teškoj situaciji. Dakle, kompletna fiskalna situacija – na saveznoj, državnoj i lokalnoj razini – manje je stimulativna negoli je bila osamdesetih i to ćemo u budućnosti morati skupo platiti."

Drugi aspekt američkog gospodarstva koji zabrinjava ekonomiste jest stopa neuposlenosti koja se kreće na razini većoj od 6 posto. Većina gubitka radnih mjesta dogodila se u proizvodnom sektoru, a mnoga od njih otišla su inozemstvo s malim izgledima da će se ponovno vratiti u Sjedinjene Države.

Nema sumnje da će ekonomska globalizacija oblikovati američku budućnost. Kako će se siromašne zemlje razvijati u industrijska društva, većina analitičara vjeruje da će zemlje poput Sjedinjenih Država doživjeti intenzivni gospodarski rast koji će se oslanjati na ljudski kapital.

Zasad, međutim, većina je analitičara optimistična da će tijekom nekoliko sljedećih godina poslovna ulaganja i potrošnja pospješiti ekonomski rast u Sjedinjenim Državama na razini između 3 i 4 posto, uz nisku stopu inflacije.

XS
SM
MD
LG