Linkovi

Vrhovni sud Alabame mora ukloniti Deset božjih zapovijedi (27/8/03) - 2003-08-26


Glavni sudac Vrhovnog suda Alabame Roy Moore postavio je u predvorju najvišeg suda te države spomenik kojim se odaje počast za Deset zapovijedi božjih. Savezni sud je presudio da se spomenik mora ukloniti – jer krši ustavne odredbe o odvojenosti državne vlasti i vjere. Ovaj spor oživio je pitanja intepretacije više od 200 godina starog američkog Ustava, koji se, da bi bio relevantan, svakodnevno prilagođava modernom životu. Slučaj iz Alabame za Glas Amerike komentira Robert Destro, profesor pravnog fakulteta Katoličkog sveučilišta, iz Washingtona.

Prvi amandman američkog ustava glasi: “Kongres neće usvajati zakone kojima se uspostavlja službena, državna vjera, ali neće usvajati niti zakone koji zabranjuju slobodno prakticiranje vjere.” Ovaj amandman previđa odvojenost crkve i države. No, slučaj poput ovog u Alabami, to na izvjestan način dovodi u pitanje. Da li separacija crkve i države uopće postoji? - upitali smo Roberta Destra.

"Ovisi s kim razgovarate. Neki ovaj problem sagledavaju na sljedeći način: lokalni je sud očito zauzeo stajalište u ovoj debati. Iz toga proizlazi pitanje – je li Deset zapovijedi božjih uopće relevantno za jedan sud? Jer, postoji i nekoliko različitih verzija Deset zapovijedi božjih. Ovo što sam upravo iznio su argumenti onih koji se protive postavljanju spomenika u predvorju suda. Oni koji smatraju da spomenik treba tamo biti tvrde sljedeće: prvo, Kongres saveznim državama ne smije naređivati na ovaj način. Drugo, prema ovom gledanju – Prvi amandman ustava navodi da ‘Kongres ne smije usvajati zakone u vezi s vjerom’, pa prema tome ne smije niti zabraniti da se spomenik koji slavi Deset zapovijedi Božjih postavi u predvorju suda."

Glavni sudac Vrhovnog suda Alabame, Roy Moore, koji je postavio spomenik u predvorju suda, tvrdi da “ima ustavno pravo da svjedoči o postojanju Boga”. U privatnom životu, on to pravo ima, no ima li to pravo i u svojoj javnoj funkciji, kao prvi čovjek pravosuđa Alabame?

Robert Destro: "Očito, ima. Kad bi Kongres usvojio zakon koji bi to izrijekom zabranio – radilo bi se o kršenju Prvog amandmana ustava, koji dopušta slobodno iskazivanje vjerskih osjećaja. Uz to, struktura naše federalne države ne dopušta Kongresu da na taj način naređuje saveznim državama. Prema tome, ovo pitanje nije tako jednostavno kao što ga neki žele predstaviti."

Međutim, kaže Robert Destro, sudovi savezne države Alabame, kao i drugih saveznih država, moraju poštivati odluke više sudske instance, saveznog suda. A savezni je sud presudio da se Deset zapovijedi Božjih mora ukloniti iz predvorja suda u Montgomeryju, glavnom gradu Alabame. Robert Destro napominje da ovaj slučaj ima i snažan politički naboj. Većina građana Alabame vrlo je religiozna, i želi da se u sudu, na javnom mjestu, istakne biblijski simbol koji - prema njihovom mišljenju – inspirira zakone Sjedinjenih Država. Roy Moore, glavni sudac Vrhovnog suda Alabame, bilježi značajne političke bodove, koji će mu dobro doći ako se kandidara za neku još važniju političku funkciju – objašnjava Robert Destro. I, kako će ovaj spor na kraju završiti? Hoće li sud u Alabami ostati bez Deset zapovijedi Božjih?

Robert Destro: "Mislim da će spomenik za Deset zapovijedi Božjih biti uklonjen iz zgrade suda. Time će se stvoriti ogroman politički problem. Rasplamsat će se raspra o značenju Prvog amandmana ustava, odnosno o vjerskim sadržajima i simbolima na javnom mjestu. Bit će to velika tema i na izborima sljedeće godine."

XS
SM
MD
LG