Linkovi

Irak košta 281 dolar po svakom stanovniku Sjedinjenih Država (25/8/03) - 2003-08-25


'Koliko će američke porezne obveznike koštati Irak?', pita "Christian Science Monitor". Procjene se daju tek ugrubo, piše bostonski list i navodi: ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je pred Senatom da, za sada, troškovi Iraka iznose 3 milijarde i 900 milijuna dolara mjesečno. Tome treba pridodati Afganistan, kao i operaciju "Plemeniti orao", odnosno zaštitne letove američkog zrakoplovstva iznad Sjedinjenih Država, koji koštaju daljnjih milijardu i stotinu milijuna dolara mjesečno.

Kako piše bostonski list, članovi Kongresa su zatražili od administracije predsjednika Busha točnu specifikaciju troškova, kao i procjenu koliko će koštati obnova Iraka, ali za sada nisu dobili odgovore. Gledajući samo Irak, jedan je kongresni stručnjak, kako piše Monitor, procijenio da će u ovoj fiskalnoj godini, koja završava s krajem rujna, ta stavka iznositi 80 milijardi dolara. Odnosno, prevedeno u rječnik koji će prosječnom poreznom obvezniku biti mnogo jasniji, Irak će samo za prvih 9 mjeseci ove godine koštati 281 dolar po svakom muškarcu, ženi i djetetu u Sjedinjenim Državama.

A, s domaće scene - statistika koja istovremeno raduje, ali i iznenađuje. Kako piše "USA Today", stopa kriminala u 2002. godini najniža je otkako se vode detaljne statistike, dakle, posljednjih 30 godina, a samo u posljednjem desetljeću opala je za 50 posto. Te je podatke jučer objavilo Ministarstvo pravosuđa.

Od nasilnih zločina - silovanja, pljačke i napada - stradalo je 23-oje od svakih tisuću stanovnika, dok su zločini nad imovinom - provale, krađe automobila i slično - pogodili 159 od svakih tisuću osoba. Kriminologe, kako piše "USA Today", takve su brojke iznenadile, jer su očekivali upravo suprotno. Veći broj neuposlenih mladih, policajci koji umjesto redovitih ophodnji čuvaju mostove i aerodrome, plus smanjenja u socijalnoj pomoći, sve su to, prema kriminolozima, elementi za povećanje, a ne smanjenje stope kriminala. No, stvarnost je, eto, pružila ugodno iznenađenje.

XS
SM
MD
LG