Linkovi

Fascinantni Mars - bliži nego ikad (25/8/03) - 2003-08-24


27. kolovoza, Planetarno društvo i druge organizacije proslavit će "Dan Marsa". Naime, upravo na taj dan Crveni će planet biti najbliži Zemlji u proteklih 60 tisuća godina. Planetarno društvo osnovao je 1980. astronom Carl Sagan. Washingtonski muzej Smithsonian već je održao svoj Dan Marsa!

Imajući na umu sklonost Amerikanaca za televizijske kviz-emisije, Andrew Johnston, koji u Smithsonianu radi kao astronom, odlučio je u Nacionalnom muzeju zrakoplovstva i svemirskih istraživanja održati kviz o Marsu. Kako kaže, natjecatelji su iskazali različitu razinu poznavanja Crvenog planeta, ali su svi uglavnom znali dosta. Uprava Smithsoniana bila je vrlo zadovoljna odzivom javnosti. Kako kaže Andrew Johnston, taj planet oduvijek izaziva zanimanje i golica maštu:

"To nas mjesto podsjeća na dom, a upravo takve sličnosti uveliko motiviraju naša svemirska istraživanja. Ljudi žele pronaći znakova da na drugim planetama ima ili je bilo vode, što znači da je na njima moguć život. Za sada ne znamo je li na Marsu bilo vode. No, fotografije tog planeta pokazuju da njegova površina podsjeća na crvenu pustinju. Upravo je zato tako mističan."

Sheri Klug sa sveučilišta Arizone, koja radi u NASA-inoj ekipi za upoznavanje javnosti s Marsom, kaže da Mars nije samo znanstveni kuriozitet: "Mars je već generacijama dio naše kulture. Oduvijek smo na nebu mogli vidjeti tu crvenu točku. Zbog nje smo se pitali – ima li života na drugim planetama. Mars nas fascinira. To se vidi u knjigama, filmovima i mitologiji. Mislim da će se to nastaviti. Naša djeca će vjerojatno za svoj sljedeći veliki korak u svemiru izabrati upravo Mars."

Organizatorica manifestacije Dan Marsa Priscilla Strain ističe da u zadnje vrijeme zanimanje za Mars raste, dijelom i zbog nedavnog lansiranja dvije američke robotičke letjelice, koje će istraživati njegovu površinu.

U blizini ulaza u muzej, Julia Makela, učiteljica koja volontira na Danu Marsa, demonstrira okupljenima kako se meteoriti vrte oko svoje osi dok padaju prema Zemlji. Tako posjetitelji iz prve ruke "iskuse Mars", dodirujući komad kamena iz svemira. Izlošci posvećeni Marsu posebno su impresionirali Sharon Brewster, učiteljicu iz Santa Monice u Kaliforniji, koja već godinama prati američka svemirska istraživanja:

"Već dugo volim svemirska istraživanja. Sjećam se kada su Alan Shepard i John Glenn išli u svemir. To je bilo jako uzbudljivo. Učiteljica sam petog razreda i jedna od stvari koju obrađujem u nastavi su svemirska istraživanja. Želim da moji učenici, uz legendarne svemirske istraživače, upoznaju i svoje suvremenike koji odlaze u svemir."

Učitelji poput Sharon Brewster imat će posebnu priliku da sudjeluju u istraživanju Marsa. Sveučilište Arizone organizirajo je projekt, u kojem će učenici moći analizirati fotografije Marsa koje svemirske letjelice šalju na zemlju. Detalji tog projekta mogu se naći na Internetu, na web-adresi msip@asu.edu.

XS
SM
MD
LG