Linkovi

CIA popunila svoje redove novom generacijom obavještajaca (21/8/03) - 2003-08-21


Sa stranica najtiražnijeg američkog dnevnika USA Today saznajemo da su se redovi Središnje obavještajne agencije, CIA-e, popunili s najvećom generacijom novih regruta u povijesti te agencije. Navodno ih je uposleno više desetaka, piše ovaj list, ali dodaje da se točan broj ne može saznati.

Neke se pojedinosti novinari ipak znaju: u prosjeku novi su regruti stari 29 godina i trećina su ih žene. Oko 12 posto su pripadnici rasnih i etničkih manjina. Tri četvrtine odlično vladaju nekim stranim jezikom, a 70 posto ih nikada prije nije radilo za američku vladu ili vojsku.

Neki su se novi pripadnici CIA-e odrekli vrlo dobro plaćenih poslova u privatnom sektoru; jednome je plaća niža za više od stotinu tisuća dolara. A, prema listu USA Today, plaće koje dobivaju novi uposlenici kreću se između 45 i 60 tisuća dolara na godinu. Oni su prva generacija novih CIA-inih agenata nakon terorističkih napada od rujna 2001. godine. Od tada, završili su obuku u lipnju ove godine. Mnogi od njih su odmah dobili lažne identitete i otišli u inozemstvo na svoje prve zadatke.

Bostonski Christian Science Monitor piše kako sve više i više američkih umirovljenika radi, jer im penzije nisu dovoljne za održavanje načina života na koji su navikli prije mirovine. Amerikanci poznije dobi primaju državnu mirovinu, no ona u velikom broju slučajeva nije dovoljna. Većina zapravo ovisi o privatnom mirovinskom fondu, no mnogi od njih izgubili su dobar dio svoje glavnice na burzi, a kamate su iznimno niske.

Najviše se umirovljenika upošljava u uslužnim djelatnostima, posebno velikim lancima diskontnih trgovina, koji upošljavaju i mnogo osamdesetogodišnjaka. Mnogi kažu da im ne smeta rad, čak dapače bolje je to nego sjediti cijeli dan kod kuće. Menadžeri vole starije radnike jer imaju bolju radnu etiku od tinejdžera, koji inače u pravilu rade kao trgovci.

Je li baš potrebno raditi u toj dobi? Jedan financijski stručnjak krivi same penzionere. Da su bolje planirali i više štedili ne bi trebali raditi. On navodi podatak da više od polovice uposlenih Amerikanaca, u dobi između 40 i 59 godina, ima ušteđevinu koja je manja od 100 tisuća dolara. Za ugodnu mirovinu, bez zapošljavanja, potrebno je milijun dolara – tvrdi ovaj financijski stručnjak.

XS
SM
MD
LG