Linkovi

Otkrivene tajne lijeka protiv malarije koji se dobiva od pelina (21/8/03) - 2003-08-21


Britanski znanstvenici tvrde da su otkrili mehanizam djelovanja jednog vrlo popularnog lijeka protiv malarije, čime bi se otvorio put za razvitak i proizvodnju sličnih lijekova.

U izvješću, objavljenom u današnjem broju britanskog časopisa "Nature", znanstvenici izvješćuju o načinu djelovanja lijeka Artemisinina, preparata koji se koristi već tridesetak godina, a temelji se na sastojcima pelina. Znanstvenici su otkrili da taj lijek blokira djelovanje jednog enzima koji je stanicama malarijskog parazita neophodan za preživljavanje. Ostale stanice, međutim, ostaju netaknute.

Stručnjaci kažu da sada kada znaju kako djeluje taj lijek mogu početi raditi na razvitku jeftinih sintetičkih verzija, koje bi bile čak i učinkovitije od prirodnog lijeka. Taj je lijek postao glavni lijek protiv malarije jer ima vrlo malo neželjenih popratnih pojava, a otporan je i na mutacije uzročnika bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da parazit malarije, koga prenosi jedna vrsta komaraca, izaziva godišnje najmanje 300 milijuna akutnih slučajeva bolesti, a milijun ljudi umre, uglavnom u siromašnim zemljama.

XS
SM
MD
LG