Linkovi

Hoće li Amerikanci iskusiti redukcije? (17/8/03) - 2003-08-17


U jutrošnjim izdanjima novina, glavna tema je još uvijek najveći nestanak energije u povijesti ne samo Sjedinjenih Država, nego i čitavog sjevernoameričkog kontinenta. Kako piše "Washington Post", premda još uvijek postoji zabrinutost oko kakvoće vode u New Yorku, Detroitu i Clevelandu, pa se građanima savjetuje prokuhavanje vode prije uporabe, ostalo je sve mnogo bolje nego što bi se očekivalo.

Samo su tri osobe umrle, u odvojenim nesrećama s požarima, izvješćuje washingtonski list, te dodaje da je potpuno izostalo pljačkanje i drugi oblici kriminala. Štoviše, tijekom protekla tri dana, prema policijskim statistikama u New Yorku, Clevelandu i Detroitu, bilo je manje kriminala nego što se normalno zabilježi sredinom kolovoza. Ipak, vlasti pozivaju potrošače na štednju struje, da bi se izbjeglo uvođenje redukcija.

Nakon 'velikog mraka', druga omiljena tema je, naravno - Kalifornija i opoziv guvernera, odnosno izbor njegovog nasljednika. Kako piše najtiražniji američki dnevnik "USA Today", ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da utrku uglavnom za sada čine dva kandidata - zamjenik trenutnog guvernera, demokrat Cruz Bustamante, kojemu bi povjerenje ukazalo 25 posto ispitanika u anketama, te republikanac Arnold Schwarzenegger, za koga bi glasalo njih 22 posto. Šest drugih relativno poznatih kandidata slijede, svaki s manje od deset posto podrške. No, 44 posto ispitanika je izjavilo da bi moglo promijeniti mišljenje prije 7. listopada - među njima je više od trećine Schwarzeneggerovih, te nešto manje od trećine Bustamanteovih pristaša.

"Los Angeles Times" posvećuje pažnju jednom od kandidata iz skupine 'manje od deset posto', republikancu Peteru Uoberrothu, kojemu povjerenje trenutno iskazuje pet posto anketiranih kalifornijskih birača. U korist gospodina Ueberrotha, kako piše losanđeleski list, govore ugodna sjećanja svih koji su imali ikakve veze s Olimpijadom u Los Angelesu, 1984. godine. Ta je Olimpijada, naime, bila prva, nakon dugog niza desetljeća, koja je ostvarila financijski profit, zahvaljujući meneđerskim i organizatorskim sposobnostima Petera Ueberrotha. Istoh tih godina, on je uspio i američku profesionalnu bejzbol ligu pretvoriti u profitabilnu strukturu. A, kako piše "Los Angeles Times", u oba slučaja se radilo o tome kako okupiti oko zajedničkih ciljeva i zadataka raznorodne, suprotstavljene skupine ljudi, koje do tada uopće nisu uspijevale surađivati. Točno ono što je problem, kako podsjeća ovaj list, i u Sacramentu gdje se zakonodavno tijelo uopće unutar sebe ne može ni o čemu dogovoriti, a da se o suradnji s guvernerom ni ne govori.

XS
SM
MD
LG