Linkovi

Dijamanti i financiranje rata (13/8/03) - 2003-08-12


U tijeku su međunarodni napori da se zaustavi ilegalna prodaja nebrušenog dragog kamenja, poglavito dijamanata. Riječ je o dijamantima iz ratom pogođenih područja, prvenstveno u Africi, gdje razne paravojne i terorističke organizacije financiraju svoju djelatnost njihovim krijumčarenjem, odnosno prodajom. Međunarodni sporazum protiv ilegalne prodaje dijamanata potpisan je nedavno.

Ronny Mervis, vlasnik nekoliko draguljarnica u Washingtonu, ponosno pokazuje dijamante tek pristigle iz njegove domovine, Južnoafričke Republike. Radi se, naravno, o legalno kupljenom dragom kamenju. Protiv onog ilegalno nabavljenog i prodanog, pedeset zemalja svijeta nedavno je potpisalo međudržavni sporazum kojem je cilj zaustaviti krijumčarenje takozvanih “ratnih dijamanata” – dijamanata koji se prodaju da bi se financirale terorističke i pobunjeničke aktivnosti, kao i obavljalo pranje novca. Od sada, za legalan promet dijamantima bit će potrebna posebna isprava, koja dokazuje da dijamanti ne dolaze iz ratom pogođenih krajeva.

Mnoge terorističke i pobunjeničke skupine financiraju svoju borbu krijumčarenjem dijamanata

Corinna Gilfillan radi za ne-vladinu organizaciju Global Witness koja prati eksploataciju dijamanata u kriznim područjima Trećeg svijeta. Ona navodi primjere pobunjeničkih skupina iz Sierra Leonea i Angole, koje financiraju svoju borbu krijumčarenjem dijamanata. Nakon terorističkih napada al-Qaide na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, 1998. godine, al-Qaida je dobar dio svoje imovine prodala odnosno zamijenila za dijamante - tvrdi ona: "Nakon tih napada, počela je istraga odakle teroristima stiže novac. Al-Qaida je tražila nove načine financiranja. Naša istraga pokazuje da je al-Qaida pretvorila oko 20 milijuna dolara u dijamante, kako bi sačuvala svoje bogatstvo."

Prijeporni stavovi o tome tko snosi odgovornost za kontrolu krijumčarenja dijamanata

Međutim, Središnja obavještajna služba CIA smatra ovu tvrdnju ne-vladine organizacije Global Witness neutemeljenom, nepotkrepljenom dobrim dokazima. S druge strane, dnevnik Washington Post je naveo nalaze američke vojne obavještajne službe koja tvrdi da je al-Qaida aktivno uključena u krijumčarenje zapadnoafričkim dijamantima. Corinna Gilfillan sumnjičava je prema novom sustavu kontrole, jer kaže da je za izdavanje potvrda o “legalnosti” dijamanata u velikoj mjeri odgovorna sama industrija dijamanata – kojoj je ipak u interesu da ih se što više nađe na tržištu. Međutim, Jay Burns, američki diplomat koji je u Državnom tajništvu zadužen za koordinaciju borbe protiv krijumčarenje dijamanata, kaže da za ovo pitanje konačnu odgovornost snosi ne industrija, već američka vlada.

"Kada je u pitanju primjena međunarodnog sporazuma o zabrani prodaje dijamanata iz ratom pogođenih područja, vlada Sjedinjenih Država preuzima ogromnu odgovornost. Vladina tijela koja nadgledaju uvoz i izvoz vrlo će oprezno pratiti što se događa, kako se ne bi dogodilo da dijamanti iz kriznih područja budu prokrijumčareni u zemlju."

S tim se slaže i Ronny Mervis, vlasnik lanca draguljarnica u Washingtonu. On kaže da je takozvani “ratni dijamanti” – koji dolaze iz kriznih područja Trećeg svijeta – predstavljaju tek dva posto ukupne svjetske trgovine dijamantima. Za nadati se je da će i taj razmjerno malen broj u sljedećih nekoliko godina biti smanjen.

XS
SM
MD
LG