Linkovi

Redoslijed kandidata na kalifornijskom glasačkom listiću - po načelu 'Kola sreće' (12/8/03) - 2003-08-12


Jutrošnja izdanja najvećih američkih dnevnih listova i dalje su preplavljena temom izvanrednih izbora za guvernera Kalifornije. Sa stranica Los Angeles Timesa i New York Timesa saznajemo pojedinosti o zanimljivom postupku redanja kandidata na izbornom listiću. Kandidata je 195.

Uglavnom, kako to uspoređuje njujorški Times, sve malo nalikuje televizijskom showu "Kolo sreće". Tombolom se izvlače slova, koja tako izvučena formiraju novu 'umjetnu' abecedu. Ta se abeceda onda u svakom od 80 izbornih okruga pomakne za jedno slovo - ono prvo odlazi na posljednje mjesto i tako redom. Tim načelom, ako je kandidata manje od 80, svaki će barem u jednom okrugu biti na prvom mjestu; kako se zna da će ih sada biti više, barem će napredovati po popisu, a ne da netko čije prezime je na, recimo, V, bude stalno među posljednjima.

Kalifornija koristi takvo načelo 'tombola plus rotacija' još od 1975. godine na svakim svojim izborima, no, kako je Los Angeles Timesu izjavio jedan od izbornih dužnosnika, proces izvlačenja slova nikada do sada nije privukao niti jednog znatiželjnika. Jučer, međutim, ni najveća prostorija u vladinoj zgradi u Sacramentu nije bila dovoljno velika za sve kamere, mikrofone i televizijske, radijske i novinske ekipe izvještača.

Sa stranica Washington Posta upozorenje da se od jučer poslijepodne Internetom munjevito širi novi 'crv', koji pogađa kompjutere koji rade na nekoliko raznih verzija Windowsa. Već do večernjih sati javljeno je da su pogođene stotine tisuća kompjutera diljem svijeta. Crv ustvari cilja kompaniju Microsoft, koristeći komandu "update" i upisujući uputu za napad na Microsoftov web sajt, kontinuirano od ponoći 16. kolovoza, pa do 31. prosinca. Kako piše Post, stručnjake brine mogućnost da se takav napad može izvesti i na druge, vitalne kompjutorske sustave.

XS
SM
MD
LG