Linkovi

Amerikanci Uncle Samu duguju mnogo novaca (11/8/03) - 2003-08-11


Christian Science Monitor nudi sugestiju za rješavanje problema saveznog proračunskog deficita od 450 milijardi dolara. Ona glasi: treba prikupiti sav porez koji Amerikanci duguju svojoj državi.

Bivši čelnik Porezne službe Donald Alexander smatra da bi stopostotno plaćanje svih poreza pokrilo deficit. No, čak i ako je njegova procjenja prevelika, Porezna služba priznaje da su u godini 1998, - posljednjoj za koju postoje takve procjene -, građani ostali dužni saveznoj državi 232 milijarde dolara.

Nitko ne zna točno koliko građani duguju, piše Monitor, jer je Kongres odredio da Porezna služba još od 1988. ne pregledava sustavno tko joj duguje poreze; pod sustavnijom kontrolom ostali su – kako izgleda - samo siromašniji slojevi.

Kolika god bila točna brojka, ona je ogromna, piše Christian Science Monitor, navodeći procjenu jednog bivšeg dužnosnika ministarstva financija koji je rekao da, kada bi se tijekom slijedećeg desetljeća prikupilo samo pola poreza koje su Amerikanci dužni platiti, Uncle Sam bi imao dodatnih bilijun i 700 milijardi dolara. To bi bilo više nego dovoljno za pokrivanje smanjenja poreza iz ove i 2001. godine, ili za otplatu više od dvije trećine javnog duga savezne vlade, ili za smanjenje svih poreza na dohodak za više od 10 posto.

Sa stranica Washington Posta, jedno upozorenje koje može postati aktuelno ubrzo, ali možda i u bilo koje vrijeme u slijedećih petstotinjak godina. Vulkan Mount Rainer, koga u svom zaleđu gledaju stanovnici Seattlea, mogao bi doživjeti erupciju. Erupcija bi, ustvari, manje naličila na eksploziju Krakataua, a mnogo više na potop blatom, muljem i poluotopljenim stijenjem. Posljednja takva erupcija, prije 500 godina, zalila je muljem područja današnjih luka Seattle i Tacoma. Mount Rainer, naime, ima specifičnu dinamiku unutar svoje vulkanske jezgre, koja plinovima iznutra rastapa bokove planine i povremeno pokrene ogromne lavine bez velikih dimnih najava.

Osim upozorenja u novinama, kako podsjeća washingtonski list, ovaj je neugodan, ali vizuelno prekrasan vulkan, ovog ljeta često podsjećao stanovnike u svojem susjedstvu na svoje prisustvo. Normalnih godina, naime, čitava gornja polovica vulkana visokog gotovo 5 tisuća metara je većinom ili u magli ili u oblacima. Ovog ljeta, neuobičajene vrućine i suše rezultirale su svakodnevnim spektakularnim vizurama. No, ako dođe do erupcije, koja, kako rekosmo, ne treba dati previše znakova upozorenja, tamošnji stanovnici imaju samo tri četvrt sata vremena za evakuaciju, a oni koji se nalaze u samom nacionalnom parku, koji okružuje vulkan - jedva pet minuta. Jedino kuda se može pobjeći u tako kratko vrijeme je na vrh nekog drugog brda, piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG